Nem csitul a vihar az MPB körül

Szekeres Pál; Szabó László Budapest, 2015. július 6.
Szabó László kommunikációs szakember, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) vezetője, elnökjelölt (k) és Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos
Budapest, 2015. július 6. Szabó László kommunikációs szakember, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) vezetője, elnökjelölt (k) és Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa (j2) a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) rendkívüli tisztújító közgyűlésén Budapesten 2015. július 6-án. Szabó László lett a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A közgyűlésről kizárt volt gazdasági vezető szabálytalanságot emleget, és azt mondja, az elnökváltással sem változott semmi a Magyar Paralimpiai Bizottságnál. Az új elnök pletykákkal nem foglalkozik. Vajon visszahívják-e Gömöri Zsoltot egy más pozícióba?

"Hiába történt személyi változás a Magyar Paralimpiai Bizottság élén, csak egy-egy figurát cserélték le a sakktáblán" – mondta az Origónak Kovács Brigitta, az MPB nemrég leváltott gazdasági vezetője a szervezet napokban lezajlott tisztújításáról. Többek között ő tárta az utóbbi hetekben a közvélemény elé az azóta lemondott elnök, Gömöri Zsolt vitatott ügyeit (ezekről bővebben itt olvashat).

Kovács Brigitta azzal támasztotta alá a helyzetértékelését, hogy a Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás továbbra is alelnök, az új elnök Deutsch sportminisztersége alatt helyettes államtitkár volt, az irodavezető pedig Deutsch egyik gyerekének az édesanyja. Sőt, az elnökségbe bekerült egy másik fideszes EP-kéviselő, Kósa Ádám. "A parasportolók körében pedig nyílt titok, hogy a lemondatott elnököt, Gömöri Zsoltot pár hónap múlva versenyszervezőként visszahívják" – tette hozzá Kovács.

Szabó László Forrás: MTI/Kovács Attila


"Pletykaszintű állításokra nem szeretnék reagálni" – mondta Szabó László, az MPB újonnan megválasztott elnöke, amikor arról érdeklődtünk nála, mit hallott Gömöri esetleges visszatéréséről.

Egyelőre az sem világos, jogosan zárták-e ki Kovács Brigittát a tisztújító közgyűlésről.

Szerinte nem, mert jelen pillanatban is ő a Vakok Világszövetségének (ISBA) kincstárnoka, így a szabályok szerint szavazati joga van. Ezért úgy döntött, bíróságon támadja meg a közgyűlés határozatait.

2017-ig pozícióban?

A kincstárnoki pozícióra az MPB jelölte, ahol közben megszűnt a munkaviszonya. Az MPB így szeretne új tagot jelölni a helyére. Kovács azonban az Origónak azt mondta, csak az ISBA közgyűlése válthatja le, és azt legközelebb 2017-ben hívják össze.

Azt állítja, minderről kért egy megerősítést e-mailben a világszervezet elnökétől, de az csak a hétfői MPB-közgyűlés után érkezett meg. Felidézte, hogy a közgyűlésen az MPB munkatársai azzal érveltek, az MPB-nek az IBSA visszaigazolta, hogy várja az új tag jelölését, csakhogy erről nem tudtak neki semmilyen írásos bizonyítékkal szolgálni.

Mindenki levelezett az ISBA-val

A nemzetközi szervezetekben tisztséget betöltő embereknek személyre szóló mandátumuk van, de ettől még egy hazai szervezetnek is támogatnia kell őket. Kovács szerint neki hivatalos megbízólevele volt a kézilabda-szövetségtől, és az MPB-nek kötelessége lett volna a kéziszövetséget tájékoztatni, ha úgy határoz, hogy ő nem vehet részt a közgyűlésen.

– mondta az Origo kérdésére Szabó László. Ezt szerinte az IBSA-val folytatott levelezésre alapozták. "Később a közgyűlés elsöprő többséggel megerősítette a mandátumvizsgáló bizottság határozatát" – tette hozzá.

Nem akart indulni, aztán elnök lett

A korábban Gömöri és az akkor elnökség alkalmatlanságát egyszer már pontokba foglalva kifejtő kétszeres paralimpiai bajnok, Pásztory Dóra sem örül a tisztújítás eredménynek. "Az új elnököt az alapján tudom csak megítélni, hogy hetekkel ezelőtt azt mondta, nem pályázik az elnöki címre, ma pedig ő az MPB elnöke. Az alapján tudom csak megítélni, hogy nem szólította fel Deutsch Tamást és az elnökséget a lemondásra azok után, hogy ők mind felelősséggel tartoznak a kifogásolható működésért, azokért a döntésekért, amelyek Gömöri Zsolt lemondásához vezettek" – írta Pásztory a Facebookon.

Minden maradt a régiben

"Az, hogy Deutsch Tamás, az elnökség, az MPB eddigi munkatársai mind mind maradtak pozíciójukban, számomra azt jelenti, hogy egy bábucsere történt az elnöki pozícióban, amely nem a megtisztulást és a megújulást szolgálja, hanem azt, hogy minél kevesebben veszítsék el bebetonozott pozíciójukat ebben a botrányban. Most úgy tűnik egyetlen emberáldozattal megússzák az egészet" –írta Pásztory Dóra. Amikor Szabó Lászlót arra kértük, reagáljon minderrre, annyit mondott, nagy tisztelettel adózik Pásztory sportteljesítménye előtt.

Deutsch: Pásztory Londonból gyárt ellenségeket

A szintén megszólított Deutsch Tamás saját Facebook-oldalán reagált. Ő is azzal kezdte, hogy tiszteli Pásztory sporteredményeit, aztán így folytatta: "Idősebb és tapasztaltabb emberként mondom, hogy aki, mint Te, csak a bajt látja a hazájában, a sportközösségében, az itthoni dolgokban, az valójában saját magával nincsen kibékülve. Te Londonból, 1720 kilométer távolságból, saját belső békétlenségedet másokra kivetítve kritizálsz. Ellenségeket gyártasz, miközben mi itthon barátokat és szövetségeseket keresünk a közös munkához. Ég és föld. Szorítok, hogy megtaláld a belső harmóniád! Ha meglesz, csatlakozz a közös munkához, számítunk Rád!".