Hogyan javíthatom weblapom helyezését a találatok között?

Annál jobb lesz egy-egy weblap helyezése a találati listában egy-egy adott kulcsszóra, minél egyedibb és specifikusabb az oldal tartalma. Az alábbiakban néhány tippet adunk ahhoz, hogy az oldal lehetőleg minél előkelőbb helyezést kapjon az internetes keresésekre adott találati listákban.

Alaposan gondoljuk meg, melyek azok a legfontosabb, legjellemzőbb kulcsszavak, amellyekkel az oldalunkon közölt tartalomra, szolgáltatásra keresni szoktak. Ezek legyenek a kész weboldalon való tájékozódást segítő kulcsszavak, belső címek, feliratok.

Minél közelebb van egy link szövege ahhoz a témához, amire rákerestek a weben, annál nagyobb valószínűséggel fognak rákattintani a linkre. Olyan címeket, linkszövegeket válasszunk, amelyek minél pontosabban fedik az oldal tartalmát.

Illesszünk a html-kódba "description meta tag"-et, és a leírást (description) a lehető leggondosabban fogalmazzuk meg. Legyen magyarul, magyar ékezetekkel. Fontos a jó "description" és a jó "title", legyen egyszerre figyelemfelhívó és pontos, vagyis arról szóljon, amiről az oldal maga.

Illesszünk a html-kódba "keyword meta tag"-et is. Itt soroljuk fel az oldal tartalmát leginkább lefedő néhány kulcsszót. Nem jó, ha túl sok kulcsszót és túl általánosakat használunk minden egyes oldalon. Az oldalak kódja csak a leginkább jellemző kulcsszavakat tartalmazza a "keyword meta tag"-ben.

Fontos, hogy legyen az oldalban elegendő szöveg és kellő számú link is. Ha csak grafikus elemeket és képeket használunk, akkor a keresőmotor nem fog tudni megfelelő mennyiségű szöveges információt feldolgozni. Ha nincsenek linkek, akkor nem fogja megtalálni az oldalunkhoz kapcsolódó további oldalakat. Ha weblaprendszerünk (site-unk) több oldalból áll, akkor egy html oldaltérkép (site map), ami a nyitólapról is elérhető sokat segíthet a keresőmotornak és így lehet a legbiztosabban elérni, hogy site-unk minden oldalát megtalálja és feldolgozza.

A grafikáknál és képeknél használjuk az "ALT"-ot. Ezek arra is nagyon jók, hogy egyrészt támogatják a nem grafikus böngészőket is, illetve a látási nehézséggel küzdő felhasználókat, ráadásul a keresőmotornak is segítenek az oldal szöveges tartalmát minél jobban feltárni. Érdemes a webmesterekkel, a szolgáltatókkal és a nyilvános webkatalógusokkal felvenni a kapcsolatot, hogy oldalunkat illesszék be a hasonló tartalmú oldalgyűjtemények közé illetve a hasonló tartalmú oldalakon elhelyezni kereszthivatkozásokat. Linkfarmokba viszont nem érdemes berakni az oldalunkat, mert ezeket a keresők felismerik és nem veszik figyelembe. (Linkfarmnak nevezik azokat az oldalakat, ahol ingyen, minden szerkesztési elv és tartalmi kapcsolat nélkül helyezhetünk el egy oldalunkra mutató linket csak azért, hogy növelni próbáljuk a ránk mutató linkek számát.)

További részletes információ a keresőmarketing, keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization = SEO) témáról:
Linktár keresőmarketing linkgyűjteménye
Angol nyelvű szakmai oldal tippekkel

Vissza a súgó tartalomjegyzékéhez

Az OK.hu kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva