Mi a részletes keresés?

A részletes keresés oldalon lehet a leggyakoribb típusú összetett kereséseket könnyen megadni, anélkül, hogy ismernünk kellene az összetett keresőkifejezések megfogalmazásának pontos szabályait.

Keresőkifejezés

Az első mezőbe kell beírni azokat a szavakat, amelyek mindegyikének szerepelnie kell a weboldalon ahhoz, hogy az OK.hu kereső a találatok között felsorolja. A szavakat egyszerűen egymás mellé kell írni, szóközzel elválasztva.

A második mezőbe kell beírni azokat a szavakat, amelyek közül legalább az egyiknek szerepelnie kell a weboldalon ahhoz, hogy a kereső a találatok között felsorolja. A szavakat egyszerűen egymás mellé kell írni, szóközzel elválasztva.

A harmadik mezőbe kell beírni azokat a szavakat, amelyek NEM fordulhatnak elő a weboldalon ahhoz, hogy a kereső a találatok között felsorolja. A szavakat egyszerűen egymás mellé kell írni, szóközzel elválasztva.

Nézzünk ezekre egy közös példát! Tegyük fel, hogy olyan bólérecepteket keresünk a weben, amelyekben van vörösbor és pezsgő, továbbá vagy narancs vagy citrom, de nincs benne konyak. Az első sorba írjuk be, hogy bólé recept vörösbor pezsgő, a másodikba azt, hogy narancs citrom, a harmadikba pedig azt, hogy konyak, és ezután kattintsunk az OK gombra. A találatok között ott lesznek azok az oldalak is, amelyeken éppen ilyen receptek olvashatók.

Az ezzel egyenértékű összetett logikai keresőkifejezést az összetett keresésről szóló fejezetben ismertetjük.

Szűkítés

Szűkítés nyelvre

Itt lehet megadni, ha a találatokat valamilyen nyelvű weblapokra szeretnénk szűkíteni. A szűkítésnek önmagában nincs értelme, kell mellé legalább egy keresőkifejezés is!

Sokkoló tartalom szűrése

Itt lehet beállítani, hogy a találatok között ne szerepeljenek olyan weboldalak, amelyek agresszív, pornográf, vagy egyéb zavaró anyagot tartalmaznak. Figyelmeztetés: ez a szűrés nem biztosít teljes védettséget, és egyelőre elsősorban angol nyelvű tartalomra alkalmazható.

Szűkítés domainre

Ez a funkciót például akkor javasoljuk, ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogy az Oktatási Minisztérium weboldalain (és csak itt!) hol írnak pályázatokról. Miután fent az első mezőbe beírtuk, hogy pályázat, a "Szűkítés az alábbi domain-ekre" mezőbe azt kell begépelni, hogy om.hu. A találatok mindegyike az om.hu domain alatti weboldal lesz, vagyis a kerső csak az OM website-jára szűkíti a keresést.

Ugyanezt alkalmazhatjuk a felső szintű domain-ek szűréséhez is, vagyis ha .hu-végű oldakat keresünk, akkor a ?Szűkítés az alábbi domain-ekre? mezőbe írjuk be, hogy: hu

Figyelmeztetés: a felső szintű domain-ek esetében nem kell pontot tennünk az adott domain elé.

Domainek tiltása

Ez akkor lehet hasznos, ha tudjuk, hogy például az origo-n kell valamit megtalálnunk, de biztos, hogy az nem az origo fórumában lesz. Ilyenkor a fórum oldalait kitilthatjuk a találatok közül. Ebben az esetben a "Szűkítés az alábbi url-ekre" mezőbe azt kell begépelni, hogy origo.hu, "Az alábbi url-ek tiltása" mezőbe pedig azt, hogy: forum.origo.hu

Szűkítés földrajzi hely alapján

Ha valaki norvég weblapok között akar keresni, akkor itt kell beállítania a Norvégiát a legördülő menüből.

Szűkítés dátum alapján

A találati listát a kereső adatbázisába való bekerülés dátuma alapján is lehet szűkíteni: bármikor, elmúlt 3 vagy 6 hónapban, illetve az elmúlt évben.

Hasonló oldalak keresése

Ide annak az oldalnak az url-jét kell beírni, amelyhez hasonló weboldalakat kívánunk keresni.

Hivatkozó oldalak keresése

Ha ide beírjuk egy oldal url-jét, akkor a kereső azokat az oldalakat listázza ki, amelyek erre az oldalra hivatkoznak, vagyis található rajtuk olyan link, amelyik éppen ide mutat.

Szűkítés fájltípus alapján

Itt egy legördülő lista segítségével szűkíthetjük a találati dokumentumok körét fájltípus alapján. Kereshetünk például Microsoft Word (.doc) Excel (.xls), PowerPoint (.ppt) és Write (.wri), illetve Adobe PDF (.pdf) és Postscript (.ps), Macromedia Shockwave Flash (.swf), Macwrite (.mw), Rich Text (.rtf) és Text (.txt) típusú fájlokat.

Vissza a súgó tartalomjegyzékéhez

Az OK.hu kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva