Ha megvan a megfelelő keresőkifejezés, hogyan tovább?

Az alábbiakban a hatékony szabadszavas (kulcsszavas) keresés trükkjeit ismertetjük, ám mindig érdemes észben tartani, hogy az Ok.hu kereső mellett az Origo linktárában is lehet weblapokat keresgélni egy-egy témához. Erről a Súgó Mi a Linktár? fejezetében olvashat.

Szavak kapcsolása

Általában pontosabb az eredmény, ha a témát pontosítva több, két-három kulcsszót írunk be. Nem mindegy, hogyan kapcsoljuk a beírt szavakat. A szavak kapcsolásában segít a részletes keresés oldal, amelynek segítségével a keresőre bízhatjuk a pontos formula megfogalmazását, nekünk csak a rovatokat kell kitöltenünk.

Ha arra vagyunk kiváncsiak, hol lehet turistaszállást találni a Mecsekben, jobb, ha nem csak annyit írunk be, hogy szállás vagy Mecsek, hanem azt, hogy turista szállás Mecsek.

Mindegyik szó szerepeljen!

Ha tehát olyan oldalakat akarunk kapni, amelyeken a beírt szavak MINDEGYIKE előfordul, akkor négy lehetőségünk van:

  1. írjuk egyszerűen egymás mellé, szóközzel elválasztva: turista szállás Mecsek
  2. írjuk mindegyik szó elé a + jelet: +turista +szállás +Mecsek
  3. írjuk közéjük az AND szót: turista AND szállás AND Mecsek
  4. a részletes keresés oldalon töltsük ki a megfelelő mezőt

Mind a négy esetben ugyanaz lesz az eredmény: csakis azokat az oldalakat kapjuk meg, amelyeken mind a három szó együtt szerepel.

Vigyázzunk: ha a szavakat úgy kapcsoljuk, hogy nem írunk semmit se eléjük, se közéjük, akkor ugyanazt kapjuk, mintha az AND-et írtunk volna közéjük, vagy a + jelet mindegyik elé. Ám ha a beírt kifejezésben használtunk legalább egy plusz jelet az egyik előtt, akkor ha a másik elé nem tettük oda, akkor az OK.hu kereső úgy tekinti, hogy ez utóbbinak nem kell mindenképpen szerepelnie a találati oldalakon. Tehát: +szállás +Mecsek azonos azzal, hogy szállás Mecsek, de nem azonos azzal, hogy szállás +Mecsek. Ez utóbbi azokat az oldalakat adja, amelyeken a Mecsek szó mindenképpen előfordul, és mellette a szállás szó vagy igen, vagy nem.

Legalább az egyik szó szerepeljen!

Ha olyan oldalakat akarunk kapni, amelyeken a beírt szavak közül LEGALÁBB AZ EGYIK előfordul, de a többi nem feltétlenül, akkor két lehetőségünk van:

  1. írjuk a szavak közé az OR szót: Mecsek OR Bükk
  2. a részletes keresés oldalon töltsük ki a megfelelő mezőt

Eredményül olyan oldalakat kapunk, amelyeken vagy a Mecsek, vagy a Bükk, de legalább az egyik szó előfordul.

A kettőt persze össze is kapcsolhatjuk:
a szállás AND (Mecsek OR Bükk) keresőkifejezés akkor jó, ha vagy a Mecsekben, vagy a Bükkben keresünk szállást, és egyikhez sem ragaszkodunk. A találatok között olyan oldalakat kapunk, amelyeken a szállás szó mindenképpen, és emellett vagy a Mecsek, vagy a Bükk előfordul, de legalább az egyik a kettő közül mindenképpen. A feltételek kapcsolását nagyban megkönnyíti a részletes keresés oldal.

A megadott szó ne szerepeljen!

Azzal is szűkíthetjük a keresést, ha azt írjuk elő, hogy egy bizonyos szó ne szerepeljen az oldalon. Ilyen feltételnek önmagában persze semmi értelme, csak egy másik szóval együtt érdemes beírni! Erre is három lehetőségünk van:

  1. a NOT szót írva a kérdéses szó elé: recept AND bólé NOT rum
  2. a - jelet írva a kérdéses szó elé: +recept +bólé -rum
  3. a részletes keresés oldalon írva be a keresést

Eredményül azokat a bólérecepteket tartalmazó oldalakat kapjuk, amelyeken nem fordul elő a rum szó, ami nyilván szűkebb, mintha a rumot nem zárnánk ki. Ha rum nélküli italt akarunk keverni, akkor pontosan ez a jó megoldás!

Pontosan a beírt kifejezést!

Ha biztosan tudjuk, hogy bizonyos mondatnak vagy kifejezésnek szerepelnie kell a keresett weblapokon, akkor idézőjelekkel írjuk be! Ha például szeretnénk megkapni a "Nem adom fel" című szám teljes szövegét, akkor idézőjelek között írjuk be, hogy "nem adom fel, míg egy darabban látsz".

Vissza a súgó tartalomjegyzékéhez

Az OK.hu kiadója a New Wave Media Group Kft. © Minden jog fenntartva