Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ínyencségek húsvéti sonkával

Vágólapra másolva!
Mit tegyünk a megmaradt főtt sonkával? Hogy lehet a család kedvében járni úgy, hogy a maradék sonka felhasználásával új ízek, változatos ételek kerüljenek az asztalra? Ehhez ad néhány ötletet, kipróbált receptet Unger Károly mesterszakács.
Vágólapra másolva!

Sonkás padlizsán

Hozzávalók: 4 db padlizsán, 3 cl olaj, 25 dkg főtt füstölt hús, 4 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 8 dkg párolt rizs, 1 db tojás, 3 g törött bors, 8 dkg sajt, 1 dl tejföl, só.

A padlizsánt hosszában kettévágjuk, belső, húsos részét késsel rácsszerűen bevagdaljuk, és egy olajjal megkent sütőlemezre helyezzük. Közepes hőmérsékletű sütőbe téve puhára sütjük. Belsejét kikaparjuk és apróra vagdaljuk. A ledarált főtt füstölt húst apróra vagdaljuk és összekeverjük az apróra vagdalt padlizsánnal, a vajban megpirított, finomra vágott vöröshagymával, a megpárolt rizzsel és a tojással. Sóval, törött borssal ízesítjük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a padlizsánokat. Mindegyiket befedjük egy-egy szelet sajttal, leöntjük tejföllel, és a sütőbe visszatéve szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1890 kJ / 450 kcal

Óriások vacsorája

Hozzávalók: 4 db óriáskifli, 1 dl tej, 2 db tojássárgája, 25 dkg főtt füstölt hús, 3 dl olaj, 10 dkg gomba, 2 db főtt tojás, 3 g törött bors, 1 dl tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 5 g pirospaprika, só.

Az óriáskifliket lapjával kettészeljük, és belsejét kikaparjuk. Ezután a kikapart lágy kiflibelsőt annyi langyos tejjel öntözzük meg, hogy kissé átpuhuljon. Hozzáadjuk a tojássárgát, az apróbb kockára vágott főtt füstölt húst, a kevés olajon megpirított felszeletelt gombát és a kockára darabolt főtt tojást. Sóval, törött borssal ízesítjük, lazán összekeverjük és a kiflikbe töltjük. Mindegyik kiflialjra ráhelyezzük a tetejét, vékonyan megkenjük tejföllel, reszelt sajttal megszórjuk, kevés pirospaprikával meghintjük, és középmeleg sütőben jól átforrósítjuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2390 kJ / 570 kcal

Sonkával töltött gombafejek

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 8 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, 5 g törött bors, 3 g pirospaprika, 40 dkg főtt füstölt hús, 2 db tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, só.

Az egyforma nagyságú, szép gombafejeket kiválogatjuk, megtisztítjuk és megmossuk. Szárait eltávolítjuk, belőlük gombalevest, gombás rizst stb. készíthetünk.
A gombafejeket egy vajjal megkent edénybe helyezzük, mindegyik belső részét megsózzuk, és kevés törött borssal meghintjük. 5 dkg vajból, 6 dkg lisztből és a tejből sűrű besamel mártást készítünk, amelyet sóval, törött borssal és pirospaprikával ízesítünk. Belekeverjük az apróra összevágott főtt füstölt húst és a tojássárgáját.
A gombafejeket ezzel a töltelékkel megtöltjük, megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a sütőbe tolva megsütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2230 kJ / 530 kcal

Sonkával töltött palacsinta

Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 5 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 dl tej, 3 g törött bors, 3 g pirospaprika, 40 dkg főtt füstölt hús, 1 db tojássárgája, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, só.

A szokásos módon elkészítjük a sós palacsintákat. A vajból és a 6 dkg lisztből világos, nem pirított rántást készítünk, felmelegítjük forró tejjel, és habverővel simára kenjük. Sóval, törött borssal, pirospaprikával fűszerezzük, majd hozzákeverjük a ledarált, főtt füstölt húst, a tojássárgát és egy kevés tejfölt.
A palacsintákat a sonkás töltelékkel megtöltjük, széleit behajtva összegöngyöljük, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Készíthetjük bundázás nélkül is, ekkor kivajazott tűzálló edénybe helyezzük a palacsintákat, tejföllel és olvasztott vajjal meglocsolva a forró sütőben megsütjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 3020 kJ / 720 kcal

Sonkás kocka

Hozzávalók: 40 dkg nagy kockatészta, 10 dkg zsír, 3 db tojás, 30 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 5 g törött bors, 5 dkg zsemlemorzsa, só.

A kockatésztát bő, sózott vízben kifőzzük, leszűrjük, folyó langyos vízzel kissé átmossuk és jól lecsepegtetjük. A zsírt a tojások sárgájával simára keverjük, majd hozzákeverjük a ledarált, főtt füstölt húst, a tejfölt, és a sóval, törött borssal ízesítjük.
Ezután belekeverjük a kifőtt tésztát, végül a tojásfehérjéből vert habot.
Kizsírozott, zsemlemorzsával kihintett lábasba öntjük, és nem túl forró sütőben készre sütjük. Tálba borítva, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 3110 kJ / 740 kcal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről