Orosz katonák jelentek meg egy amerikaiak által használt légitámaszponton

Vágólapra másolva!
Az áprilisban Nigerbe érkező orosz katonák egy részét egy olyan légitámaszponton szállásolták el, ahol még vannak amerikai katonák is - közölte pénteken a Reuters hírügynökséggel egy magas rangú amerikai védelmi tisztségviselő.
Vágólapra másolva!

A nigeri katonai vezetés márciusban felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki erőit a nyugat-afrikai országból, majd alig két héttel ezelőtt meg is állapodott Washingtonnal a kivonulásról.

Kétoldalú megállapodás alapján tavaly még valamivel több mint ezer amerikai katona tartózkodott két bázison Nigerben, de röviddel azután, hogy 

2023. július 26-án a hadsereg puccsot hajtott végre, a hatalomra került tábornokok felmondták Niger katonai együttműködési megállapodásait a nyugati szövetségesekkel, az ország kilépett a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szövetségéből (ECOWAS), és szorosabbra fűzte kapcsolatait Oroszországgal

 - írja a Reuters.

A Lenta szerint a nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy az orosz katonák nem keverednek az amerikaiakkal, egy külön hangárt használnak a 101-es légibázison, amely a Diori Hamani nemzetközi repülőtér mellett van, a főváros közelében. "(A helyzet) nem ideális, de rövid távon kezelhető" - mondta a tisztségviselő. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter honolului sajtótájékoztatóján azt mondta, nem okoz jelentősebb problémát az orosz és az amerikai katonák együttes jelenléte a bázison. Mint mondta: az oroszok egy másik épületegyüttesben vannak, nincs kapcsolatuk az amerikaiakkal és nem férnek hozzá a felszerelésükhöz.   

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei számos afrikai országból voltak már kénytelenek kivonulni, miután ezekben katonai puccsok következtében olyan csoportok kerültek hatalomra, amelyek igyekeznek eltávolodni a nyugati hatalmaktól. 

Csádból már távoztak is az amerikai csapatok, míg Maliból és Burkina Fasóból francia erőket szólítottak fel távozásra. Oroszország ezzel párhuzamosan igyekszik erősíteni a kapcsolatokat az afrikai országokkal.

A CBS News, szerint az orosz jelenlét a támaszponton azért történt, mert Washington és Moszkva között továbbra is nagy a feszültség az ukrán hadseregnek nyújtott folyamatos amerikai támogatás miatt.