Rengetegen meghaltak egy ecuadori börtönlázadásban

Vágólapra másolva!
Az utóbbi években rengeteg börtönlázadásról lehetett hallani, mivel a legtöbb országban a börtönök rendkívül zsúfoltak, ezért gyakran a helyi bandák esnek kegyetlenül egymásnak. Az erőszakos banda tagok szinte senkit sem kímélnek, legtöbbször riválisaikat lefejezik és megcsonkítják, illetve rengeteg emberrel végeznek. Mutatjuk az elmúlt évek legbrutálisabb börtönlázadásit!
Vágólapra másolva!

Kalifornia

Február elején nyolc börtönőr és egy rab is megsérült, amikor egy dél kaliforniai fegyházban kétszáz rab részt vett egy lázadásban, mikor a börtönőrök és egy csapat rendőr egy rabot kísértek át az udvaron egy csempészáruval kapcsolatos vizsgálat miatt a blythe-i Ironwood állami börtönben. 

börtön, szögesdrót
A kép illusztráció!
Fotó: Origo

A rab fejbe vágta a személyzet egyik tagját, akit a körülötte lévő rendőrök megpróbáltak lefogni, de ekkor az udvaron lévő fogvatartottak, tehát mintegy 200 rab ököllel és kövekkel támadt a rendőrökre.

Ezért a rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le. 

A lázadásban nyolc börtönőr és egy rab sérült meg, akiket azonnal kórházba vittek. Ezután elkezdték azonosítani a lázadó rabokat, akik közül még aznap harmincat elfogtak. Nekik közvetlen közük volt a lázadáshoz. 

Guatemala

Három éve hét embert gyilkoltak meg egy túlzsúfolt guatemalai börtönben. A rendőrség adott ki egy tájékoztatást arról, hogy a Quetzaltenango államban található Cantel település 

börtönének belső udvarán lefejezett rabokat találtak.

 A gyilkosságokat a börtönben lévő helyi bandák követték el, akik összetűzésbe kerültek az ottani kábítószerkereskedőkkel.

Tűzoltók a guatemalai börtönnél 2021. május 19-én, miután 6 embert lefejeztek a rabok
Tűzoltók a guatemalai börtönnél 2021. május 19-én, miután 6 embert lefejeztek a rabok
Fotó: Origo

A canteli börtönben 2252 fegyenc raboskodik, ami duplája az intézet kapacitásának. A guatemalai büntetés végrehajtási hatóság szerint az ország 21 börtönében 25 122 ember van rácsok mögött, ami szakértők szerint 370 százalékos túltelítettséget jelent.

Paraguay

11 őrt túszul ejtettek egy tavaly októberben történt börtönlázadás közben Paraguay legnagyobb, Tacambu néven elhíresült börtönében,

amikor a rabok az intézet több épületét is felgyújtották. A hadsereg megpróbált őket kiszabadítani, de a 11 túsz közül csak kettőt engedtek szabadon az elítéltek. Az akcióban ráadásul két rendőr is megsebesült. 

A tacumbui börtönben a legtöbb lázadás azért tör ki, mert a bent lévő bandák teljesen az irányításuk alatt tartják a rabokat és néhány őrt is a rendkívül rossz állapotban lévő börtönben, ahol egy rozoga bádogtetős épületben közel 4000 rab van. 

Az erős rendőri fellépésnek köszönhetően a rabok két túszt szabadon engedtek.
Az erős rendőri fellépésnek köszönhetően a rabok két túszt szabadon engedtek.
Fotó: x