Brutális vulkánkitörés Indonéziában, menekítik az embereket - videó

Vágólapra másolva!
Az indonéziai Észak-Sulawesi tartomány Ruang szigetén kedden kitört a területtel azonos nevű vulkán, ami arra késztette a hatóságokat, hogy a legmagasabb fokozatra emeljék a riasztási szintet, és azonnali evakuálást rendeljenek el hat kilométeres körzetben.
Vágólapra másolva!

Korábban az Origon is beszámoltunk arról, hogy Indonéziában ideiglenesen kitelepítettek mintegy 800 embert - csaknem a teljes lakosságot - Észak-Sulawesi tartomány Ruang nevű szigetéről, ahol az azonos nevű vulkán többször kitört áprilisban.

Az indonéziai Ruang-hegy ismét kitört, evakuálást rendeltek el. Az indonéz geológiai hivatal szerint a Ruang-hegyből kétezer méter magasra emelkedett a hamu- és füstoszlop.

A szolgálat felszólította az érintett területek lakóit, hogy kövessék az evakuálási utasításokat és viseljenek maszkot a hamu elleni védelem érdekében. A mostani kitörés az április közepén kezdődött fokozott vulkáni tevékenységet követi. A Sangihe-szigetek egyikén található vulkán április 17-én öt alkalommal tört ki.

Az indonéziai Ruang-hegy ismét kitört, evakuálást rendeltek el Fotó: STR/AFP

Az indonéz hatóságok korábban szökőárriadót adtak ki és megemelték a vulkán riasztási szintjét, miután a tűzhányó többször is, akár 3000 méteres magasságig jutó hamuoszlopokat lövellt. Ezek a kitörések arra késztették a légügyi hatóságokat, hogy lezárják a vulkántól mintegy száz kilométerre fekvő manadói Sam Ratulangi repülőteret, hogy megvédjék a járatokat a veszélyes vulkáni hamutól.

A 725 méter magas vulkán Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója. Legutóbbi nagyobb kitörése 2002-ben történt, és piroklasztikus áramlásokat hozott létre, amelyek károkat okoztak a környéken.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el, és a szigetországban gyakoriak a földrengések. 

2018-ban a Szulavézit megrázó földrengés és a szökőár mintegy 4340 ember halálához vezetett. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés és a nyomában keletkezett szökőár pedig 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt. 6,1 erősségű földrengés rázta meg tavaly Indonézia Szulavézi szigetének északi és középső részét is.

Katasztrófaturizmus

Áprilisban arról is írtunk, hogy egy turista meghalt, miután 76 méter mélyre zuhant egy aktív vulkán kráterébe Indonéziában. A nő állítólag a vulkánt és a napfelkeltét fotózgatta.