Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg aktívan támad a teljes ukrajnai frontvonalon, egyes irányokban taktikai sikereket ér el, az ukrán katonák több helyen visszavonultak - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka.
Vágólapra másolva!

Szirszkij elmondása szerint romlott a helyzet, a héten a teljes frontvonalon folytatódtak a heves harcok - az orosz hadsereg több irányba összpontosította erőfeszítéseit, jelentős erő- és eszközelőnyt teremtve. „A helyzet dinamikusan változik, egyes pozíciók a nap folyamán többször is gazdát cserélnek” - írta a katonatiszt április 28-án Telegram-csatornáján.

Olekszandr Szirszkij
Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka
Fotó: AFP/Press service of Operational-Strategic Command Khortytsya/Handout

Kupjanszk irányában az orosz csapatok Sztelmakhovka és Beresztovo falvakra összpontosítottak, és ott részleges sikereket értek el, de az ukrán hadsereg egységei megállították őket - mondta Szirszkij. 

A limani irányban az orosz hadsereg Terny falu térségében, az északi irányban Belogorovka és Razdolevka térségében folytat offenzívát, de mindenütt sikertelenül. Kramatorszki irányban a legnehezebb helyzet, továbbra is Ivanovszkoje és Csasziv Jar településeknél - mondta.

A legnehezebb helyzet Szirszkij szerint Pokrovszk és Kurahov irányában van.

Az ukrán sereg egységei új védelmi állásokba vonultak Berdicskától, Szemenovkától és Novomihajlovkától nyugatra. Általánosságban elmondható, hogy az oroszok ezeken a területeken taktikai sikereket értek el, de nem tudtak műveleti előnyre szert tenni - írja a Meduza.

Ukrajna északi részén nincsenek jelei közvetlen támadó akciók előkészületeinek, de Harkov irányában orosz csapatok felvonulása tapasztalható - közölte.