Mesterséges intelligenciával védekeznek a medvék ellen Japánban

Vágólapra másolva!
Rekordszámú támadás után Japán kipróbálja a mesterséges intelligenciára alapuló medveriasztó rendszerét. Az elmúlt évben hat embert ölt meg és több mint kétszázat sebesített meg medve az országban.
Vágólapra másolva!

Japán egy, a mesterséges intelligencián alapuló medveriasztó rendszert próbál ki, miután az elmúlt évben rekordszámú támadás történt az országban - írja a The Guardian.

A megoldást először Tojama prefektúrában tesztelik, a biztonsági kamerák képeit figyelik. Ha a rendszer emberhez közel érzékel medvéket, akkor értesíti a hatóságokat, rendőröket és vadászokat. Emellett nézik az állatok mozgásának mintázatait, és próbálják kiszámítani, merre mennek majd tovább.

Ha a program sikeres lesz, az ország más, jelentős medvepopulációkkal rendelkező részein is bevezetik azt. Az elmúlt egy évben hat áldozatot követeltek a medvetámadások, 219-en pedig megsérültek a szigetországban. Ez a valaha volt legmagasabb szám a mérések kezdete óta.

A medvetámadások a jó makk és bükk dió termés miatt szaporodtak meg, amiatt született sok bocs, ezután azonban gyenge termés következett. 

A kevesebb gyerekszületés is hozzájárult a támadásokhoz, ugyanis a gyerekzsivaj is segít távol tartani őket.

Az Ivate prefektúrában található Hanamaki városában egy másik mesterséges intelligencia megfigyelő rendszert próbálnak ki, ott 30 kamerát telepítenek a közeli hegyekből a város felé tartó folyók mentén.

A város együttműködik a biztonsági rendszerek gyártójával, hogy megakadályozzák a vadállatok bejutását a városba anélkül, hogy megölnék őket.

Nemrég Romániában történt újabb brutális medvetámadás. Egy 72 éves skót turistára támadt rá egy medve az Arges megyei Vidraru-tó környékén hétfőn. A nő egy közös fotót szeretett volna készíteni a vadállattal, amikor az megharapta.

A nő amikor meglátta a két medvét az út szélén, megállt autójával és lehúzta az ablakot, hogy készítsen egy fotót. Ekkor támadt rá az egyik, megharapta a jobb kezét. A nőt kórházba szállították. 

Amikor a rohammentő legénysége a helyszínre érkezett, a nő eszméleténél volt, angolul tudott kommunikálni velük. Az esetet követően a hatóságok üzenetben figyelmeztették a környék lakosságát a veszélyre.

- írja a Maszol.ro.

Rengeteg a támadás Szlovákiában is. Liptószentmiklóson többen megsérültek.