Megrázó hír jött a moszkvai terrortámadásról

moszkva, terror, terrortámadás, támadás, szórakozóhely, lövés
A moszkvai terrortámadás helyszíne - Crocus City Hall.
Fotó: Szergej Vegyjaskin
Vágólapra másolva!
A moszkvai terrortámadás utáni vizsgálat során megdöbbentő dologra derült fény.
Vágólapra másolva!

Az automata tűzoltórendszer egy része nem működött a krasznogorszki Crocus City Hallban, amikor a terrortámadás után tűz ütött ki a létesítményben - írta a RIA Novoszty, a több, mint száz ember halálát követelő tragédia kivizsgálásában résztvevő szakértőkre hivatkozva.

A helyszínen lévőkkel folytatott meghallgatásokból kiderült, hogy az automata tűzoltó rendszer, amely tűz esetén a víz- és porellátásért felelős, nem működött, így nem lépett működésbe a vízszóró berendezés, amikor a koncertteremben tűz ütött ki. Nem zárható ki, hogy a csarnok kerületén elhelyezett tűzoltó rendszer nem működött. 

- mondta a szakértő. A berendezés, amennyiben működőképes, egy érzékelőtől érkező infravörös jelzést követően automatikusan bekapcsol, ám ez a Crocus Hallban csak részben történt meg. 

Szemtanúk szerint szinte azonnal tűz keletkezett az épületben, amint a fegyveresek beléptek a nézőtérre és lövöldözni kezdtek, de a tűzoltó-víz nem indult el, a tűzoltórendszer nem kapcsolt be. 

A vizsgálatot folytató nyomozó hatóság kezdeményezte a büntetőeljárás indítását a koncerthelyszín tulajdonosai ellen, mivel a vizsgálat megállapította, hogy a nézőtér falainak befejezéséhez használt anyagok hozzájárulhattak a tűz gyors kialakulásához. Később a Crocus Group sajtószolgálata közölte, hogy azok megfeleltek az előírásoknak.