Túl magasra repült egy drón, veszélybe került egy utasszállító gép

Egy repülő és egy drón majdnem összeütközött, veszélyesen közel repültek egymáshoz.
Fotó: Getty Images/Westend61
Vágólapra másolva!
Egy Athénból Londonba tartó utasszállító repülőgép 180 utassal a fedélzetén veszélyesen közel került egy illegálisan repülő drónhoz 2900 méter magasságban.
Vágólapra másolva!

A British Airways egyik járata egy jelentés szerint csak néhány méterre volt attól, hogy egy engedély nélkül repülő drónnal ütközzön össze a kenti vidék felett.

A járat 180 utast szállított Athénból London Heathrow-ra, és több mint 400 kilométer/órás sebességgel száguldott, amikor veszélyesen közel repült a drónhoz. Mindössze 1,5 méter volt köztük a távolság.

Az incidens január 3-án, nem sokkal délután fél öt előtt történt.

A drónt az eszközök szokásos legnagyobb megengedett magasságának 24-szeresén reptették. 

A drón üzemeltetőjét egyelőre nem találták meg, de ha elkapják, akár öt év börtönbüntetést is kaphat az utasszállító repülőgép veszélyeztetéséért. A pilóták becslése szerint a drón körülbelül 1,5 méterre volt a szárnyuk felett, és mindössze 9 méterre a pilótafülkétől.

Az elmúlt években a pilóták figyelmeztettek arra a veszélyre, hogy a drónok katasztrofális károkat okozhatnak, ha beszippantja őket egy repülőgép hajtóműve. Úgy vélik, hogy a drónt üzemeltető pilóta érdekes felvételeket akart készíteni a levegőben lévő utasszállítóról. 

A drón a repülőgép jobb oldala mellett haladt el, majd a jobb szárnyuk felett - írta a Mirror.

Drón
A kép illusztráció.
Fotó: Pexels

A British Airways szóvivője elmondta: 

Rendkívül komolyan vesszük az ilyen ügyeket, pilótáink jelentik az incidenseket, hogy a hatóságok kivizsgálhassák és megfelelő intézkedéseket hozhassanak.