Többmillióan indultak útnak Angliában, teljes a káosz a közlekedésben

Fennakadásokat okoz a közlekedésben a húsvéti hosszú hétvége Angliában.
Fennakadásokat okoz a közlekedésben a húsvéti hosszú hétvége Angliában.
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Várhatóan kétmillió brit utazik külföldre a hosszú hétvégére, autósok millióinak kell szembenézni a nagypénteki dugókkal. Fennakadásokat okoz a közlekedésben a húsvéti hosszú hétvége Angliában.
Vágólapra másolva!

Várhatóan kétmillió brit utazik külföldre a hosszú hétvégére, és már reggel nagy sorok alakultak ki az ország néhány nagy repülőterén. Néhány vonat sem közlekedik, mert a West Coast Mainline déli végén előre tervezett műszaki munkálatok folynak.

Péntek reggel az autópályákon történt kisebb balesetek is fennakadásokat okoztak a közlekedésben.

Az M5-ös autópályán 85 perces késésekkel járó baleseteket jelentettek. A London Euston és Milton Keynes közötti vonalat pedig mától négy napig zárva tartják karbantartás miatt.

A ScotRail vasúttársaság járatain is fennakadások lesznek, mivel a Glasgow Central és Cambuslang, valamint a Polmadie Depot közötti jelentős csomópont felett a vágányok és pontok felújításán dolgoznak.

Laurence Bowman, a Network Rail hálózat stratégiai igazgatója elmondta: 

Soha nincs jó időpont a szükséges munkálatok elvégzésére, de a munkaszüneti nap négy napja, amikor kevesebb ember utazik, lehetőséget ad arra, hogy elvégezzük azokat a nagyszabású munkálatokat, amelyeket a hétköznapokon nem tudnánk.

A doveri kikötői hatóság nagypénteken délelőtt 11 órakor közölte, hogy a sorok legalább kétórásak, de közölte, hogy a francia határellenőrzés jól halad a tegnap esti viharos időjárás okozta késések ellenére.

Több utazó azonban a közösségi médiában kifogásolta, hogy hosszú sorok alakultak ki a hajók előtt - már a hajnali órákban is.

Három órába telt, mire átjutottunk a bejelentkezéshez!

A kikötői munkások narancssárga overallban irányították a forgalmat, miközben az utazók és a kamionosok egyaránt a kontinens felé igyekeztek.

A komptársaságok arra kérték az utasokat, hogy legyenek türelmesek, mivel a sorok péntek reggel óta folyamatosan nőnek.

A húsvéti hosszú hétvégén várhatóan mintegy 20 000 személyautó, valamint valamivel több mint 9000 teherautó fog áthaladni.

A kikötő vezetősége a hét elején azt is közölte, hogy Franciaország a pénteki moszkvai terrortámadást követően fokozza a határbiztonsági ellenőrzéseket. Ezek az intézkedések megnövelhetik a határátkelési időt a kikötőben. 

A reptereken is rengetegen várakoznak
 

A bristoli repülőtér, ahol péntek kora reggel sok nyaralóról készült felvétel, amint az indulási váróterem felé tartanak, csak húsvét vasárnapra 30 000 utast vár. A manchesteri repülőtér ügyvezető igazgatója elmondta: 

Izgalmas, hogy idén húsvétkor rekordszámú ember fog innen felszállni: 320 000 ember fog (a repülőtéren keresztül) utazni az ünnepi hétvégén - ez 7 százalékkal több, mint 2023 áprilisában.

Glasgow több mint 90 000 utasra számít a négy nap alatt, míg a birminghami repülőtér közölte, hogy a teljes húsvéti időszakban 27,2 százalékos növekedést vár a tavalyi évhez képest.

A liverpooli repülőtér a négy nap alatt mintegy 60 000 utasra számít, ami mintegy 7%-kal több, mint tavaly.

A vakációról hazatérő családok azonban a jövő hónapban további húsvéti utazási káoszra számíthatnak, amikor a Heathrow repülőtéren a határőrség több mint 600 tisztviselője sztrájkolni fog. A sztrájk április 11-én kezdődik és négy nappal később, április 14-én ér véget - éppen akkor, amikor a családok visszatérnek a húsvéti szabadságukról - írta a Daily Mail.

A RAC és az Inrix közlekedési elemző cég megbízásából készült felmérés szerint nagypénteken 2,6 millió utazásra kerül sor autóval.

A legforgalmasabb időszak várhatóan délelőtt 11 és délután 3 óra között lesz, az autósoknak azt tanácsolják, hogy minél korábban induljanak útnak, vagy várjanak a késő délutáni órákig.