Meghalt egy bányász egy földrengés miatti omlásban Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Meghalt egy bányász a sziléziai Bytomban működő Bobrek-Piekary kőszénbányában egy földrengés okozta bányaomlás után - közölte szerdán Grzegorz Waclawek, a Weglokoks-Kraj bányaüzemet működtető állami tulajdonú vállalat vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A 2,37-os erősségű, kedd délutáni földrengés következtében hat bányász rekedt a föld alatt, közülük négyen saját erejükből ki tudtak menekülni, egy további társukat pedig a mentők hozták a felszínre.

A hatodik, föld alatt rekedt, de életjeleket mutató vájár kimentéséért a mentők a szerda hajnali órákig küzdöttek, a férfi azonban életét vesztette a művelet során.

A katowicei bányászati főhivatal adatai szerint a vájár a lengyelországi bányászat idei évi első halálos áldozata. Tavaly összesen 15 vájár veszítette életét lengyelországi bányabalesetekben.

Korábban is történt már hasonló tragédia

Korábban, 2019-ben is földrengés miatt omlott be egy bánya Lengyelországban. A földmozgás pillanatában az alsó-sziléziai Polkowicében működő Rudna bánya érintett szakaszán 32 vájár dolgozott, közülük 14-nek nem sikerült saját erőből a felszínre jutnia. 

Egy év múlva halálos bányabaleset történt ugyanitt, akkor egy vájár meghalt, négyen megsérültek az állami tulajdonú KGHM bányatársaság Rudna rézbányájának mélyén bekövetkezett földrengésben.