Már a világháborúra készül Oroszország?

Vágólapra másolva!
A FAB–3000 szupernehéz bombák lehetővé teszik az orosz hadsereg számára, hogy új feladatokat oldjon meg a különleges katonai hadműveleti zónában.
Vágólapra másolva!

A FAB siklóbombák „csodafegyverek” az oroszok számára, az ukránoknak pedig gyakorlatilag nincs semmijük ellene – fogalmaz a Forbes.

Hogy érzékeltessük, mennyire veszélyes most a helyzet az ukrán dandárok számára, gondoljunk csak arra, hogy végül több napon át, napi mindössze 125 FAB bomba kellett ahhoz, hogy az ukrán hadsereg 110. gépesített dandárja számára tarthatatlanná váljon Avdijivka

– jegyzi meg a lap, arra utalva, hogy milyen kevés bombát kellett felhasználniuk az oroszoknak.

Lehetséges, hogy Ukrajna frontvonalbeli légvédelmének erőteljes bővítése valamelyest csökkentheti Oroszország siklóbombázó előnyét. Az ukrán légierő február körül a keleti frontvonalhoz a 90 mérföldes hatótávolságú Patriot föld-levegő rakétaütegek egy részét áthelyezte, és sikerült lelőnie az orosz légierő 13 Szu–34-es siklóbombázóját és kísérő Szu–35-ösét – írja a Forbes.

Oroszországban újraindult a háromtonnás FAB–3000-es nagy erejű bombák tömeggyártása, amelyeket korábban Afganisztánban használtak a fegyveresek erődítményei ellen. A FAB család kevésbé erős lőszerei segítettek az orosz hadseregnek Avdijivka felszabadításában.

A FAB tervezési és korrekciós moduljának modernizálása megváltoztatta az erőviszonyokat – fogalmaz a VPK Novosztyi.

A FAB–500-as bombák gyártása is többszörösére nőtt, a FAB–1500-as bombák gyártása pedig megduplázódott. A család legfiatalabb tagja továbbra is a FAB–250, amely 140 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz. A gyártás növekedése Szergej Sojgu védelmi miniszter közelmúltbeli látogatása során vált ismertté a Nyizsnyij Novgorod-i régióban.

A vállalatnál éjjel-nappal folyik a munka, három műszakos munkarendet alakítottak ki. A személyzet létszáma 2022 óta több mint ezer fővel nőtt. Két év alatt több mint 45 ezer négyzetméternyi termelési területet újítottak fel, korszerűsítettek és helyeztek üzembe - írja a Magyar Nemzet.

A FAB–3000 körülbelül 1400 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz. Hordozója a Tu–22M3-as nagy hatótávolságú bombázógép, amely egy erősebb bombát, a FAB–5000-est is képes szállítani. A FAB–9000 azonban továbbra is a legnagyobb – robbanóerejét tekintve az atombombák után következik.

A FAB–3000-et jól betonozott és eltemetett célpontok ellen kell használni. Ezek általában stratégiai objektumok. Ukrajna már régóta készül erre a konfliktusra, és erős létesítményeket épített.

A legfontosabb objektumok föld alattiaknak bizonyultak – ezek irányító és kommunikációs központok, parancsnoki állások. Ukrajna igyekszik még a szokásos fejlett parancsnokságokat is jól bebetonozni. Az utóbbi időben sok nagy pontosságú fegyver jelent meg a fronton, és az egyetlen mentsvár a vastag betonréteg" – jegyezte meg Vadim Kozjulin, az orosz külügyminisztérium diplomáciai akadémiáján működő IAMP központ vezetője.