Meghalt egy ukrán férfi, miközben a Máramarosi-havasokon keresztül menekült Romániába

Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Három fiatal ukrán férfi a Máramarosi-havasokon keresztül menekült Romániába, miután megkapták a katonai behívójukat. Kettőt közülük élve hoztak le a hegyről, a harmadik társuk azonban halálra fagyott.
Vágólapra másolva!

Dan Benga, a Máramaros megyei hegyimentő szolgálat (Salvamont) vezetője elmondta, hogy a férfi felesége hívta a román hatóságokat és elmondta, hogy a férje másik két férfival elszökött Ukrajnából, amint a katonai behívójuk megérkezett. 

Sajnos a Máramarosi-havasok egyik legnehezebb részét választották az átkeléshez"

 - mondta a hegyimentők vezetője.

Képünk illusztráció 

Az 1900 méter magas hegységben a mobiltelefonok nem működnek, az eltévedt férfiakkal nem lehetett felvenni a kapcsolatot, a Salvamont csapata is csak műholdas telefonokkal tud a bázissal kommunikálni.

Amikor szerda hajnalban megtalálták a két életben lévő fiatal férfit, ők azt mondták, hogy a harmadik társuk visszafordult. A holttestet azonban a közelben, szintén román területen, egy folyó medrében találták meg reggel a hatóságok.

"A fiút a másik kettő magára hagyta, és a hidegben megfagyott. Ha elmondták volna már akkor, amikor megtaláltuk őket, hogy feljebb hátrahagyták, szerintem lett volna még esély rá, hogy őt is megmentsük" 

- mondta Dan Banga.

A hegyimentők és a határrendészek szerdán közös küldetésre indulnak a hegyre az ukrán férfi holttestének lehozása miatt. 

Az Origo megírta, hogy korábban New Hampshireben egy kétéves kislány fagyott meg, egy brit nő pedig azért fagyott halálra, mert nem tekerte feljebb a fűtést. Gödöllőn a rendőrök mentettek meg egy férfit a fagyhaláltól.