Zelenszkijné beismerte, hogy még ő sem támogatja férje döntéseit

Olena Volodimirivna Zelenszka, Volodimir Zelenszkij elnök felesége
Ukraine's First Lady Olena Zelenska attends the inauguration of the Ukrainian Institute in Paris on November 9, 2023. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena tavaly szeptemberben azt mondta a CBS riporterének, hogy kételkedik abban, hogy férje újra elindulna az ország esetleges 2024-es államfőválasztásán. Decemberben pedig már azt állította, hogy nem szeretné, ha férjét újabb ciklusra megválasztanák.
Vágólapra másolva!

Tavaly augusztus 31-én Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy kész elindulni egy második ciklusért, ha 2024-ben választásokat tartanak az országban.

Az ukrán elnök felesége a CBS riporterének szeptember 25-én a következőket mondta:

Olena Zelenszka akkor elismerte, hogy nem mindig támogatja férje politikai ambícióit - írta eg a iz.ru orosz portál. Viszont amennyiben a férfi másodszor is elindulna a posztért, nem érezne akkora ellenállást a döntésével szemben, mint első elnökjelöltségi pályázata idején.

- zárta a first lady.

Zelenszkijné viszont december 1-jén az Economist podcastműsorában már másképpen fogalmazott:

azt mondta, nem szeretné, ha férjét újabb ciklusra választanák.

„Nem akarom, hogy elnök legyen a következő vagy a következő két ciklusban, ez lehetetlen. Valószínűleg valami újat kell kitalálnunk" – idézte a Strana.ua kiadvány a jövőre vonatkozó tervekre vonatkozó kérdésre adott válaszát.

Zelenszkij korábban az Associated Pressnek adott interjújában azt mondta, lehetetlennek tartja a 2024 márciusára tervezett elnökválasztás megtartását Ukrajnában. Elmondása szerint ő maga is kész lenne szavazni, de az ukránok többsége „veszélyesnek és értelmetlennek" tartaná a választások megtartását a körülöttük kialakult konfliktus miatt.

Zelenszkijt 2019 tavaszán választották meg államfőnek, a portál szerint a következő választásokat 2024. március 31-én tartják meg. Hogy valóban meg lesznek-e tartva az ukrán választások, az még kétséges, ugyanis az ország jogszabályai szerint hadiállapot időszakában nem lehet szavazásokat tartani.