Üzent Belgium az ukránoknak - váratlan bejelentés a háborúval kapcsolatban

Hellenic Air Force F-16 In Belgium 2019 5th generation Air AIRPORT Always Dominate the Heights American Aviation Belgian Belgium COCKPIT EU EUROPE EUROPEAN Flight FLY Greece Greek NATO Polemiki Aeroporia Tanagra TECHNOLOGY USA War Aviation advanced advanc
An F-16 Fighting Falcon or Viper, a multirole fighter jet aircraft of the Hellenic Air Force HAF ( Greek ) as seen landing at Kleine Brogel Air Base EBBL in Belgium. F16 variants are produced in the United States of America by General Dynamics and Lockheed Martin. The specific fighter jet belongs to HAF 340 Mira Squadron, 115 Combat Wing – Souda Air Base in Crete Island in Greece and is an F-16C/D Block 52+ The military airplane is part of the display team taking place in the Belgian airports during air shows in September 2019. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A belga védelmi minisztérium úgy látja, hogy értelmetlen küldeni Kijevnek vadászgépeket, mivel azok túlságosan régiek és öregek. 
Vágólapra másolva!

Belgium tagja annak a 11 európai országból álló koalíciónak, amely most az amerikai F-16-os vadászbombázók leendő pilótáit képzi ki, de nem szállít vadászgépeket az ukrán hadseregnek - írta meg a Le Monde.

Augusztus 20-án az ukrán elnök még arról adott tájékoztatást, hogy Hollandia és Dánia ígéretet tett ilyen típusú repülőgépek szállítására, és hasonló gesztusokat vár Svédországtól és a többi országtól is.

Szeptember 4-én, hétfőn Frédéric Goetynck altábornagy azt mondta:

A tiszt hozzátette, nem szeretnék kockáztatni az ukrán pilóták életét olyan eszközök leszállításával, amelyeknek "repedések vannak a karosszériáján".

A portál emlékeztetett, hogy Ludivine Dedonder védelmi miniszter már korábban is jelezte, hogy a belga légierő repülőgépeinek jelenleg kiemelten kell dolgozniuk a Benelux és a balti országok igazságszolgáltatási térségének védelmében.

A belga hatóságok ezzel szemben hangsúlyozzák, hogy az ország vállalja az ukrán pilóták kiképzését és folytatni kívánják Ukrajna katonai készletekkel való megsegítését.