Már a második coloradói könyvtár zár be kábítószer-szennyezés miatt

Vágólapra másolva!
Újabb könyvtár zárt be Coloradóban, miután a rendőrök szerdán megkapták a vizsgálati eredményeket, melyek szerint a létesítmény mellékhelyiségeiben a metamfetamin-szennyezés meghaladta az állami határértéket.
Vágólapra másolva!

Egy hónapon belül már a második könyvtár zárta be kapuit Coloradóban, ezúttal Denver külvárosában, Englewoodban, metamfetamin-szennyezés miatt.

A létesítmény mellékhelyiségeiben a kábítószer-szennyezés mértéke meghaladta az állami határértéket

- írta az Ap News.

A WC-ken kívül más helyiségek, például a munkasztalok is pozitív eredményt hoztak a kábítószer alacsonyabb szintű jelenlétére, és speciális tisztítást igényelnek.

A helyreállítási-és tisztítási munkálatok során a szennyezett felületeket, falakat, csatornarendszereket és elszívó ventilátorokat is el kell távolítani.

A Denvertől délre fekvő, mintegy 33 000 lakosú város azután döntött a kábítószer-tesztelés mellett, hogy a közeli Boulder egyetemi városának ellenőrei bezárták a városi könyvtárat, miután metamfetamin-szennyezést találtak.

Ez a legújabb példa arra, hogy a városi könyvtáraknak egyensúlyozniuk kell aközött, hogy a létesítményeiket mindenki számára barátságossá tegyék, ugyanakkor tisztán és biztonságosan tartsák őket.

Amikor a 2010-es évek közepén, az opioidválság Egyesült Államok-szerte történő terjedésével a könyvtárakban bekövetkezett túladagolásokról érkeztek jelentések, néhány könyvtárat felszereltek a Narcan márkanéven ismert Naloxone nevű ellenszerrel.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a metamfetamin-szennyezés által kiváltott könyvtárbezárások csak Coloradóra korlátozódnak - mondta Raymond Garcia, az Amerikai Könyvtári Szövetség szóvivője, aki nem tud arról, hogy az elmúlt években máshol is történt volna ilyen az országban.

A könyvtár-szövetség nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a könyvtárakban nőtt-e a kábítószer-használat, a naprakész adatok hiányára hivatkozva.

Az egészségügyi tisztviselők szerint a metamfetamin-maradék irritáló hatású lehet, és olyan tüneteket okozhat, mint a viszkető torok, az orrfolyás és a véres szemek.

Harguth szerint azonban a másodlagos expozíció nem okoz hosszú távú, krónikus egészségügyi problémákat.

A drogfogyasztás nem gyakori az Englewood-i könyvtárban, de az elmúlt hónapokban megnövekedtek az erről szóló jelentések, mivel a hidegebb időjárás miatt több ember keresett ott menedéket, akik közül csak kevesen használnak drogot

- mondta Christina Underhill könyvtárigazgató.