Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Francia katonák tüntetőkre lőttek Abidjanban

Vágólapra másolva!
Francia katonák rálőttek tüntetőkre kedden Elefántcsontpart kereskedelmi központjában, Abidjanban, kórházi források szerint legkevesebb hét ember halálát okozva, s többeket megsebesítve.
Vágólapra másolva!

A tüntetők Abidjan előkelő Cocody negyedében gyűltek össze egy francia katonák által ellenőrzött szállodánál, Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök rezidenciájától nem messze, hogy támogatásukról biztosítsák az államfőt annak Párizzsal kialakult konfliktusában.

Az ellentét szombat estére nyúlik vissza, amikor a nyugat-afrikai ország gépei bombát dobtak a francia katonák állásaira Bouaké közelében, Elefántcsontpart középső részén. A támadásban az ország lázadók ellenőrizte északi és a kormány fennhatósága alatt lévő déli részét elválasztó fegyverszüneti vonalon kilenc francia fegyveres vesztette életét. A francia haderő válaszul lelőtte az elefántcsontparti légierő mindkét Szuhoj vadászgépét és egy helikopterét.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Elefántcsontpart ENSZ-képviselője kedden New Yorkban azt szorgalmazta, hogy a Biztonsági Tanács határozatban ítélje el a francia akciót mint országa "szuverenitásának nyilvánvaló megsértését".

Az incidens óta eltelt három nap folyamán a kormány támogatói hajtóvadászatot rendeztek az afrikai országban élő franciák ellen, dühüknek számos üzlet és lakóház esett áldozatul. Az erőszakcselekmények következtében különböző forrásból származó adatok szerint hatszázan, illetve közel hétszázan megsebesültek. Elefántcsontparti kormányzati források több tucatra tették a halálos áldozatok számát, ezt azonban független források nem erősítették meg.

Miközben Laurent Gbagbo elnök és magas beosztású kormányzati tisztviselők nyugalomra intették híveiket, az állami tömegtájékoztatás folyamatosan franciaellenes retorikát használ, s azzal vádolja Jacques Chirac elnököt, hogy célja Gbagbo hatalmának megdöntése.

Washington kedden felszólította az elefántcsontparti államfőt: azonnal vessen véget az erőszak minden formájának, Párizs pedig légihidat létesített Franciaország és Elefántcsontpart között. A gépek élelmiszersegélyt visznek az afrikai országba, visszafelé pedig magukkal viszik az onnan távozni szándékozó francia állampolgárokat.

Az Afrikai Unió megbízásából kedden Elefántcsontparton folytatott tárgyalásokat Thabo Mbeki dél-afrikai elnök. Laurent Gbagbo elnökkel tartott megbeszélését követően elégedettségének adott hangot, miután, mint mondta, az elefántcsontparti államfő elkötelezte magát a nyugat-afrikai országban 2002 szeptemberében kirobbant polgárháborút lezáró békeegyezményekben foglaltak teljesítése mellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről