Ötvenfokos hőség ezer áldozata Indiában

Vágólapra másolva!
Egy hét alatt 1030-an haltak meg India egyik déli tartományában, ami negatív rekord. A sivatag felől érkező hőhullám felperzselte a földeket, óriási veszteséget okozva a gazdálkodóknak. A kis településekre nehez érkezik segítség, sokan a felhívások ellenére is a tűző napon dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Szerdára elérte és meghaladta az ezres határt az Indiát ért hőhullám áldozatainak száma - jelentették nyugati hírügynökségek. A katasztrófa elsősorban a távoli ki mezőgazdasági településeket érinti. A rendkívüli, 50 fokos meleget elsősorban az idősebbek viselik nehezen. Veszélyeztettek a szegények, hajláktalanok is. A farmokon dolgozók és a riksások is dolgoznak ahelyett, hogy menedéket, árnyékot keresnének. A halál oka általában kiszáradás és hőguta.

A Bengáli-öböl partvidékén, ahol a legnagyobb a hőség, a jellemző bádogtetős házak kemencévé váltak, a kis tavak és folyók kiszáradtak, a madarak lehullanak az égből, és összerogynak az állatok. A hatóságok munkáját nehezíti, hogy a kisebb, eldugott településekről nagyon lassan kapnak információt, nem tudják, hogy kell segítség. Az áldozatok hozzátartozóinak - családonként - 1000 dollár segélyt folyósít a kormány.

A meteorológusok statisztikái szerint az áldozatok száma rekordnak számít Indiában. Egy hét alatt általában pár százan lesznek a hőség áldozatai, míg most egy hét alatt 1030-an haltak meg. Lassan véget ér a drámai időszak, több tartományban már hűtik a városokat a kora monszun esői. 40 fokos hőség még így is előfordul gyakran.

A hatalmas meleg természetesen a földeknek sem tett jót. A termés kiégett, gazdaságok mentek tönkre. A kormány vizsgálatot indított, hogy megtudják, a globális felmegedés vagy az erdőírtás szerepet játszik-e a természeti katasztrófában. Időjárási szakértők szerint azonban az okozza a hőséget, hogy megfordult a sivatagi szél iránya, és felerősödött a légmozgás.

A hatóságok felhívást tettek közzé minden településen, hogy az emberek ne menjenek ki a házakból, ha mégis, akkor pedig viseljenek olyan ruhát, ami fedi minden testrészüket, és főként: igyanak nagyon sok vizet.