Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Irakiak kémkedtek amerikai katonák után Kuvaitban

Vágólapra másolva!
A kuvaiti belügyminisztérum egy magas rangú tisztségviselője tájékoztatta az ar-Rai al-Am napilapot, hogy a múlt héten őrizetbe vettek négy iraki férfit, akiket amerikai katonai objektumok utáni kémkedéssel gyanúsítanak. A kuvaiti televízió szombaton bemutatta két gyanúsított videoszalagra rögzített vallomását, amelyben beismerték megbízatásukat.
Vágólapra másolva!

Kuvaitban őrizetbe vettek négy irakit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Bagdad megbízásából az Öböl menti országban állomásozó amerikai katonai alakulatok után akartak kémkedni.

Nászer al-Otmán tábornok, a kuvaiti belügyminisztérium magas rangú tisztségviselője az AFP szerint megerősítette az ar-Rai al-Am című kuvaiti lapnak, hogy a múlt héten, két külön akcióban őrizetbe vettek négy iraki tisztet.

A tábornok szerint az irakiak beismerték, hogy amerikai katonai létesítmények és más létfontosságú objektumok megfigyelésével, rémhírek terjesztésével és a kuvati társadalmon belüli ellentétek szításával bízták meg őket.

A kuvaiti televízió szombaton délelőtt bemutatta két gyanúsított - két 18 éves fiatalember - videoszalagra rögzített vallomását, amelyben elismerték megbízatásukat. A tévé szerint azután vették őrizetbe őket, hogy a két ország sivatagos területen húzódó határán át behatoltak Kuvaitba.

Mint a Reuters megjegyezte, egy kuvaiti bíróság Irak javára végzett kémkedésért idén júniusban egyenként 10 évnyi börtönbüntetésre ítélt két iraki hírszerzőt és három helyi arab lakost. Az Egyesült Államok azután is fenntartotta katonai jelenlétét Kuvaitban, hogy az 1991-es öbölháborúban az amerikai vezetésű szövetségesek végett vetettek Kuvait hét hónapos iraki megszállásának. A szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után az itt állomásozó amerikai egységeket riadókészültségbe, a kuvaiti fegyveres erők nagy részét készültségbe helyezték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről