A Jobbik több helyen is a baloldal polgármesterjelöltjeit támogatja

GyöngyösiMárton, PéterffyAttila
Vágólapra másolva!
Hiába hangoztatta Gyöngyösi Márton pártelnök, hogy a jövőben nem indul majd együtt a Jobbik a DK-val semmilyen választáson, az egykor nemzeti radikális mozgalom mind a fővárosban, mind vidéken számos olyan polgármesterjelöltet támogat, aki a DK, az MSZP vagy éppen a Párbeszéd színeiben politizál. A lap kiderítette, hogy a Jobbik összesen 598 jelöltet indít szövetségben a baloldallal.
Vágólapra másolva!

A jövőben nem indul majd együtt a Jobbik a DK-val semmilyen választáson, mert az április 3-i eredményekből is látszik, hogy ez nem egy sikeres recept – szögezte le még 2022 októberében Gyöngyösi Márton.

A Magyar Nemzet emlékeztet úgy látja, a pártelnök hangzatos kijelentései mögött nem sok hitelesség van, a Jobbik pedig 2019 és 2022 után ismét a baloldal szekértolója lett, azon belül is

főként Gyurcsány Ferenc pártjának jelöltjeit támogatják.

A választási iroda honlapján elérhető adatok szerint a Jobbik a fővárosban egyedül a XX. kerületben állít önállóan polgármesterjelöltet Rovó László Attila személyében, további hét kerületben pedig a baloldali összefogás részeként támogat ellenzéki polgármesterjelölteket, választókerületi és kompenzációs listás jelölteket.

Így a III. kerületben a Jobbik is támogatja a jelenlegi polgármestert, a DK-s Kiss Lászlót, a IV. kerületben az ugyancsak DK-s Trippon Norbert polgármesterjelöltet és a baloldali képviselőjelölteket, de a XV. kerületben is megtalálható a Jobbik logója Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármesterjelölt neve mellett.

A XVII. kerületben a szocialista Lukoczki Károly polgármesterjelölt mögött található a párt neve, és a baloldallal közösen drukkol a Gyurcsány-párt színeiben politizáló Szaniszló Sándornak a XVIII. kerületben, a szintén DK-s Perlai Zoltánnak a XXII. kerületben, valamint a momentumos Ritter Ottónak a XXIII. kerületben.
 

A Jobbik és a baloldal együttműködése nemcsak a fővárosban valósult meg, Gyöngyösi pártja számtalan vármegyében támogatja a DK, az MSZP vagy éppen a Párbeszéd jelöltjét. 

Így a vidéki polgármesterjelöltek közül jobbikos támogatást élvez Baranya vármegyében Péterffy Attila, Pécs jelenlegi baloldali polgármestere, Komlón pedig a szocialista kötődésű Barbarics Ildikó. Borsodban a Momentummal állt össze a párt, Miskolcon Varga Andrea a közös polgármesterjelölt, aki jelenleg alpolgármester, és a Függetlenek szíve civil szervezet égisze alatt indul. Győr-Moson-Sopron vármegyében az ugyancsak DK-s Glázer Tímea a DK és a Jobbik közös polgármesterjelöltje Győrben, de a Jobbik Mosonmagyaróváron is beállt Gyurcsányék mellé, így közös támogatást élvez Keresztély Rita polgármesterjelölt is.

A Heves vármegyei Gyöngyösön, ahol korábban erősnek számított a Jobbik, már nem indul jobbikos polgármesterjelölt,

a párt az MSZP-sVégh Attilát támogatja a DK-val és a Momentummal karöltve. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyeszékhelyén sem indít már önálló polgármestert a Jobbik, ehelyett több civil szervezettel, valamint a teljes baloldallal támogatja Györfi Mihály jelenlegi szocialista alpolgármestert. Nógrád vármegyében a közös salgótarjáni polgármesterjelöltet támogatja a Jobbik az MSZP-s Huszár Máté személyében.

Kéz a kézben
Pest vármegyében Budakalászon állt be a baloldal soraiba a Jobbik, míg Fóton a civil szervezet nevében induló, valójában párbeszédes Gariscsák Erzsébetet támogatja az MSZP-vel, a DK-val és a Momentummal együtt. Vácon az eredetileg momentumos Matkovich Ilona jelenlegi polgármestert támogatják Gyöngyösiék, míg Somogyban a DK kaposvári polgármesterjelöltje, Pintér Attila mögött sorakozott fel a Jobbik, a Momentum és az MSZP is.

A Veszprém vármegyei Pápán is közös polgármesterjelöltet állít a Jobbik a baloldallal, mégpedig azt a Grőber Attilát, aki 2023 márciusáig az MSZP pápai alapszervezetének elnöke, önkormányzati képviselője, az ellenzék volt pápai polgármester- és országgyűlési képviselőjelöltje volt, amíg át nem lépett a Demokratikus Koalícióba, és most a teljes baloldal támogatását élvezve indul a polgármesterségért.

Zala vármegyében Nagykanizsán sem maradt ki a Jobbik a közös jelölésből, Horváth Jácint a DK színeiben élvezheti a baloldal, köztük Gyöngyösiék támogatását.

Érdekesség, hogy Kisújszálláson öt éve Szarvák Márton a Jobbik jelöltje lett a második az önkormányzati választáson, míg a baloldali Máthé Zsoltra leadott voksok száma csak a harmadik helyre volt elég, most mégis Máthé Zsolt a közös jelölt, nem a sikeresebb jobbikos Szarvák Márton. Itt amúgy

DK–MSZP–Jobbik-szövetség jött létre, civil szervezet nélkül. Ilyen formációval a három párt összesen 39 jelöltet indít most, de van 34 olyan jelölt is, akiket csak a DK és a Jobbik jelölt közösen. A pártnak egyébként 118 önálló jelöltje van, míg baloldali szövetségben csaknem hatszáz.

Hogy mit kap a Jobbik cserébe az együttműködésért, rejtély, egyelőre annyi látszik, hogy Karcagon a baloldal nem állít polgármesterjelöltet, így itt Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője küzdhet meg Szepesi Tiborral, a város fideszes polgármesterével.