Szijjártó Péter: Magyarország és Tádzsikisztán biztonsági együttműködési megállapodást kötött

Magyarország és Tádzsikisztán biztonsági együttműködési megállapodást kötött.
Magyarország és Tádzsikisztán biztonsági együttműködési megállapodást kötött.
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Magyarország és Tádzsikisztán megállapodást írt alá a biztonsági együttműködésről és a bűnözés elleni harc koordinálásáról - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dusanbéban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a tádzsik kollégájával, Szirodzsiddin Muhriddinnal folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a két ország kapcsolatai a kölcsönös tiszteleten alapulnak, a békéről és a terrorellenes küzdelem fontosságáról vallott közös nézeteik nyomán pedig a felek megegyezést kötöttek a biztonsági együttműködésről és a bűnözés elleni harc koordinálásáról.

Ennek kapcsán pedig leszögezte, hogy Magyarországhoz hasonlóan Tádzsikisztán is a mielőbbi ukrajnai békekötés pártján áll.

Szijjártó Péter Szirodzsiddin Muhriddinnal.
Szijjártó Péter Szirodzsiddin Muhriddinnal.
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Tájékoztatásában arra is kitért, hogy hazánk most az Európai Unió soros elnökségére készül, márpedig a közösség külpolitikai prioritásai között az utóbbi időszakban megjelent az együttműködés erősítése Közép-Ázsiával.

Ez nem is csoda, mert a közép-ázsiai térség rendkívül dinamikusan fejlődik, ráadásul az Oroszországgal szemben alkalmazott, egyébként kudarcot vallott, Európának nagyobb károkat okozó szankciók miatt is a kelet-nyugati irányú kereskedelmi útvonalak átrendeződésére került sor, és itt Közép-Ázsia szerepe most az Európába irányuló keleti kereskedelem szempontjából jelentős mértékben megnőtt

- emelte ki.

Szijjártó Péter közölte, hogy ezért abban egyeztek meg tádzsik hivatali partnerével, hogy a magyar EU-elnökség során véglegesíteni fogják az eddig folytatott egyeztetések nyomán megerősített partnerségi és együttműködési megállapodást Tádzsikisztán és az Európai Unió között.

Emellett elérjük, hogy Tádzsikisztán a határvédelmi törekvései sikere érdekében pénzügyi támogatást kapjon az Európai Uniótól, hiszen rendkívül hosszú, majd 1500 kilométeres határa van Tádzsikisztánnak Afganisztánnal, ahonnan pedig tudjuk, hogy a terrorveszély folyamatosan megindul Európa irányába

- figyelmeztetett.

És ha a tádzsikok nem tudják tartani, nem tudják megvédeni a tádzsik-afgán határt, akkor a következő időszakban Európában még súlyosabb terrorkihívással fogunk szembesülni. Ebből a szempontból is sajnos igaz, hogy az illegális migráció és a terrorizmus egyféle ördögi kört alkot egymással, hiszen az Afganisztánból kiinduló illegális migráció egyértelműen a terrorfenyegetettséget, a terrorveszélyt növeli Európában

- tette hozzá.
 

A miniszter végezetül pedig támogatásáról biztosította azt, hogy Tádzsikisztán az évtized végén az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjává válhasson. Illetve tudatta, hogy a kormány továbbra is évi húsz ösztöndíjas helyet fog fenntartani tádzsik hallgatók számára a hazai egyetemeken, tekintettel a program népszerűségére.

Kapcsolódó cikkek: