Magyar Péter háttérembere korábban a háborúpárti Márki-Zay Pétert támogatta

magyarpéter, Magyar Péter
Magyar Péter kétes hátterű üzletemberrel lépett szövetségre
Fotó: Havran Zoltán
Vágólapra másolva!
A Blikk felvételén látható, hogy Magyar Péter Láng Balázst, az MSZP 2019-es kampányának egyik kulcsemberét, régi balliberális háttérembert ölelgette a tüntetésén a backstage-ben. Láng Balázs korábban a szintén háborúpárti Márki-Zay Pétert támogatta.
Vágólapra másolva!

A Blikk felvételén látható, hogy Magyar Péter Láng Balázst, az MSZP 2019-es kampányának egyik kulcsemberét, régi balliberális háttérembert ölelgette a tüntetésén a backstage-ben. Láng korábban Márki-Zayért rajongott, „hősének” nevezte, 2022-ben pedig a kormányváltás érdekében mozgósított Angliában – írja a Magyar Nemzet.

Magyar Péter és Láng Balázs
Fotó: Képernyőkép

Hétfő este kiderült: a Blikk megjelenés után vágta meg a szombati tüntetésen készült videóját, Magyar Péterék kérésére. Az egyik ok a lap szerint az a nagyon árulkodó mondat volt, amelyet Vogel Evelin, magyar barátnője kottyintott el: „Segített egyébként egy szuper grafikus csapat, akik félig magyarok egyébként és félig külföldiek."

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen külföldiek segítették Magyarékat a szervezésben, az azonban biztos, hogy Láng Balázs, az MSZP régi kommunikációs guruja ott volt a backstage-ben. Azt pedig nem vágták ki a Blikk imázsvideójából, ahogyan Magyarral ölelgetik egymást. Láng is posztolt egy képet a magát liberálisnak valló politikussal, és azt írta mellé: „hazajöttem, és hoztam magammal a fél világot…”. A külföldi segítség azért sem lehet véletlen, mert Láng már 2022-ben Angliában is – gyakorlatilag – a háborúpárti Márki-Zay Péter érdekében dolgozott. Utóbbi iránti rajongása 2018-ra datálható, amikor a Simicska-tévé szerkesztőjeként nemes egyszerűséggel „hősömnek” nevezte.

Fotó: Képernyőkép

Ezek után nem meglepő, hogy 2021 októberében nyilvánosan érvelt amellett, hogy Karácsony helyett Márki-Zay legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Láng a biztonság kedvéért jelezte, hogy neki egyébként Gyurcsány Ferenc felesége is megfelelő.

Fotó: Képernyőkép

Magyar Péter barátja az „Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért csoport” szervezőjeként aztán fontos feladatot vállalt a kampányidőszakban: az angliai magyarok mobilizálását. Szervezete, a Diaspora Aid költségtérítést biztosított a szavazók utazására. Szimpatizánsaik busszal vitték szavazni az embereket, és minél több embert szállítottak, annál nagyobb költségtérítést kaptak vissza: 

minimum 10 szavazó utas esetén utasonként 8 font/fő támogatás igényelhető a szavazóhelyiségtől számított 50 mérföldes távolságon belül, 10 font/fő 50 mérföldes távolságon kívül. Ez 50 fő/különbusz esetén már teljes költségtérítést jelent

 – írták.

A finanszírozás „természetesen” ez esetben is „mikroadományokban” érkezett: több mint 18 600 fontot gyűjtöttek össze a szavazási mozgósításra. A pénzgyűjtést a Magyar Hang és a Szabad Európa nevű dollármédiumok népszerűsítették, de Láng követeléseit korábban a Soros-pénzekből működő 444 és aHang is propagálták.

Bár 2022-ben a háborúpárti, külföldről pénzelt baloldal vereséget szenvedett, ma kísértetiesen hasonló módon egy újabb jelölt, Magyar Péter felépítésébe kezdtek. A Láng Balázs részvételével zajló szombati tüntetésen ugyanazok a technikai eszközök voltak láthatók, amelyeket a Soros György által pénzelt dollárbaloldal 2022-es tüntetésein használtak. A költségekről nem közöltek adatokat, de a Magyar Nemzet információi és a korábbi hasonló események nyilvánosságra hozott kiadásai alapján megbecsülhető a ráfordítás összege. 

Megközelítőleg 121 millió forintba kerülhetett Magyar Péter múlt hétvégi tüntetése a szervezőknek, de hogy ők pontosan kik, azt egyelőre nem lehet tudni.

Nem lényegtelen, hogy maga Magyar Péter a Spinoza Színházban Rangos Katalin azon kérdésére, hogy találkozott-e David Pressman amerikai nagykövettel, néhány másodperc gondolkodási idő után azt válaszolta: David Pressmannal személyesen nem, majd rögtön hozzáfűzte, hogy nagyon sokan keresték közvetítőkön keresztül. Nem sokkal azután, hogy az amerikai nagykövet közvetett megkeresésére utalt, arról beszélt, hogy 

a látszatát is el kell kerülni annak, hogy úgy tűnjön, valaki külföldi segítséggel akarja leváltani a kormányt”.

Utána viszont azt mondta, hogy a XVII. század óta „nem volt olyan rezsimváltás Magyarországon, amelyet nem külföldi segítséggel követtek el”.

Mindeközben az új liberális politikusért valósággal rajong az ukrán média. A Bennfentes nevű portálon jelent meg a napokban, hogy a Radio Svoboda, vagyis az USA kongresszusa által pénzelt Szabad Európa rádió ukrán propagandaoldala valóságos dicshimnuszt zengett Magyar Péterről a szombati tüntetés kapcsán, hősként ünnepelték, aki szembeszáll Orbán Viktorral. De az Ukrajinszka Pravda is hasonló szellemben tudósított a demonstrációról. Magyar Péterben a következetesen békepárti Orbán Viktor kihívóját látják. Az ukrán propaganda megállapítása szerint Ukrajnának kedvező Magyar feltűnése, mert szerintük így Orbán Viktornak kevesebb ereje és ideje marad „geopolitikára”, vagyis a tűzszünet és a béketárgyalás követelésére.