Felfüggesztette az Országgyűlés Gy. Németh Erzsébet mentelmi jogát

Gy.NémethErzsébet
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette az Országgyűlés Gy. Németh Erzsébet mentelmi jogát, a képviselők a mentelmi bizottság javaslata alapján 140 igen, 43 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül a mentelmi jog felfüggesztése mellett döntöttek - írta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy a Gyurcsány-párt egy Gy. Németh Erzsébet által kiadott közleménnyel állt a nyilvánosság elé, melyben az állt: „Áder János húga tudott a bicskei pedofil igazgatóról, mégsem tett semmit a fővárosi gyermekvédelmi főosztály vezetőjeként.”

A volt köztársasági elnök ezután közölte, hogy Pölöskei Gáborné Áder Annamária nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tesz Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője ellen. Áder János elmondta:

magánindítványról van szó, amelyben kérik az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztését is az Országgyűlés elnökétől

- közölte a Magyar Nemzet. 

Emlékeztettek, Áder János azt is közölte korábban, hogy Gy. Németh Erzsébet mellett húga Dobrev Klára ellen is két pert – rágalmazás gyanújával büntetőpert, személyiségi jogok megsértésének gyanújával pedig polgári pert – fog indítani.

Mint mondta, reméli, hogy a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője – aki korábban bűnösnek nevezte a húgát a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatója ügyében – nem bújik majd a mentelmi joga mögé.

A feljelentés után az Országgyűlés mentelmi bizottsága három igen és két nem szavazattal a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta. Hargitai János, a mentelmi bizottság elnöke elmondta:

a bicskei eset feltárását a közvélemény elvárja, az események bíróság előtti tisztázása a nyilvánosság tájékoztatása érdekében is indokolt, ha a mentelmi jogot fenntartanák, akkor ennek az igénynek tennének keresztbe.

Gy. Németh Erzsébet azzal érvelt a szavazás előtt, hogy a képviselők feladata a hatalom ellenőrzése, a mentelmi jog felfüggesztése ennek korlátozása. – Nem fognak elhallgattatni, el fogom mondani, hogy ki mindenki felelős a bicskei szégyenletes ügyekért, Novák Katalinon, Varga Juditon, Balog Zoltánon át egészen Pölöskei Gáborné Áder Annamáriáig – hangoztatta.