Felmérés készül a magyarok sportolási szokásairól

Vágólapra másolva!
Ezerháromszáz ember megkeresésével átfogó, reprezentatív felmérés készül a magyar emberek sportolási szokásairól.
Vágólapra másolva!

A közvéleménykutatás a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) megrendelésére, az Aktív Magyarország támogatásával és a Testnevelési Egyetem közreműködésével zajlik. A SZEOSZ tájékoztatása szerint a projekt során személyesen kérdezték meg az embereket és külön figyeltek a fővárosi, a városi és a vidéki megoszlásra.


A felmérésből kiderül majd, mennyit sportolnak a magyarok, mit csinálnak legszívesebben a szabadidejükben, és az is, hogy számít-e az iskolai végzettség és az anyagi háttér a rendszeres sportolás szempontjából. Fény derül arra is, mi tartja vissza azokat, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem sportolnak.

A személyes megkeresések az elmúlt év végén történtek, az eredmények vizsgálata és összesítése pedig jelenleg is zajlik. Az adatokat a Testnevelési Egyetem Társadalomkutatási Tanszéke az ELTE Data for Good kutatócsoporttal elemzi. Az Aktív Magyarország államtitkárság tavasz végén ismerteti az eredményeket.

 Hasonló felmérés legutóbb tíz éve készült.

 Az Eurobarométer akkori adatai szerint rendre igen alacsony volt a lakosságon belül a fizikai aktivitásban részt vevők aránya. A 2014-ben publikált adatok értelmében a magyar lakosság 44 százaléka soha nem sportolt, 18 százalékuk ritkán, ami azt jelenti, hogy körülbelül havi három alkalommal, 23 százalékuk pedig kisebb rendszerességgel, azaz heti 1-4-szer.