Újabb ismert orvosokra csaptak le a rendőrök a cipős ügyben

Vágólapra másolva!
Folytatódik a már másfél évvel ezelőtt indult nyomozás a csaló ortopéd orvosok, és gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó cégek ügyében. Most a Csongrád-Csanád vármegyei rendőrök két szegedi ortopéd szakorvost, egy szolnoki reumatológust és egy kecskeméti üzletkötőt fogtak el a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügyekben.
Vágólapra másolva!

Ahogyan korábban már többször is írtunk róla, 2022-ben Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás. A csalásokban cégek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogtalanul igényeltek vissza állami támogatásokat. 

Ezelőtt néhány hónappal két szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi ortopéd orvost fogtak el, emellett több szegedi, illetve egy budapesti és egy ceglédberceli cég vezetőjét is.

A múlt héten pedig a Csongrád-Csanád vármegyei rendőrök két alkalommal hajtottak végre akciót az NNI-vel és az NVSZ-szel közösen.

Március 19-én Szolnokon és Kecskeméten, majd 21-én Szegeden. Ez alkalommal két szegedi cégen ütöttek rajta, melyek gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkoznak. 

Mint kiderült, 

2018 és 2022 között mindkét cég jogosulatlanul igényelt vissza állami támogatásokat, az az egyik több mint 90 millió, a másik közel 130 millió forintot.

Az egyik céggel egy szegedi ortopéd és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos volt kapcsolatban, aki pénzért úgy írt fel receptre különféle termékeket, hogy a betegekkel valójában soha nem találkozott személyesen. 

Bár a személyes adatok valódiak voltak, de az érintettek nem tudtak róla, hogy az orvos felírta az adott terméket, ráadásul mindezt úgy, hogy szükségük sem volt azokra.

 Az orvos közel 9 millió forint törvénytelen megszerzésében segített.

A másik cég egy szolnoki reumatológus szakorvossal és egy szegedi ortopéd-traumatológussal állt kapcsolatban. 

A szolnoki orvos több mint 9 millió forint, a szegedi orvos több mint 21 millió forint hasznot hozott a cégnek, ahogyan egy egy kecskeméti nő is, aki több, mint 21 millió forint jogtalan megszerzésében segített a társaságnak.

A rendőrök mind a négy embert kihallgatták, egyelőre szabadlábon védekeznek.

Az ügynek jelenleg 64 gyanúsítottja van, ezek közül 28 orvos, 20 cégvezető, 11 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens.

Az ügyben másfél éve zajlanak a vizsgálatok, a gyanúsítottak száma folyamatosan emelkedik. Egy évvel ezelőtt márciusban a győri rendőrök is elfogtak négy embert az ügyben, majd még ugyanebben a hónapban további 5 embert kerítettek kézre. majd 1 hónap múlva egy kecskeméti és egy tolnai orvost fogtak el. Nyáron bővült a gyanúsítottak listája, ez alkalommal a Hajdú-Bihar vármegyei rendőrök tartottak házkutatásokat.

Forrás: Police.hu