Szijjártó Péter: Éles fordulatra van szükség az európai migrációs és Afrika-politikában

Szijjártó Péter, interjú, háború, külügy, Izrael, infláció
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter évértékelő interjút ad az Origónak 2023. december 15-én a Külügyminisztériumban.
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak a jelenlegitől homlokegyenest eltérő migrációs és Afrika-politikát kellene folytatnia ahhoz, hogy megelőzze a még súlyosabb válságok kialakulását - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az Európai Unió informális külügyi tanácsülését követő sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a kontinens biztonsága napjainkban kétségtelenül az igen súlyos kihívások előtt álló Afrikában kezdődik, s amennyiben folytatódik a jelenlegi brüsszeli migrációs politika, akkor a szomszédos földrész problémái itt fognak lecsapódni, márpedig ez aligha lenne kezelhető.

Arra figyelmeztetett, hogy Afrika lakossága az elmúlt húsz év során 590 millió fővel nőtt, és a következő húsz évben további 750 milliós bővülést jeleznek előre, ami önmagában több, mint Európa népessége.

"Hogy erre mi lesz a válasz, az azon múlik, hogy Afrikában lesz-e biztonság annak fizikai és gazdasági értelmében" - jelentette ki.

Majd úgy vélte, hogy a jelenlegihez képest homlokegyenest

más európai migrációs és Afrika-politikára van szükség, biztonságot kell teremteni a kontinensen gazdasági fejlesztésekkel,

illetve segítséget kell nyújtania az egyre súlyosabb terrorfenyegetettség leküdéséhez.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország kivette és ki is veszi a saját részét abból, hogy ne induljanak meg Afrikából újabb bevándorlóhullámok Európa felé.

"legyen az embereknek tiszta, egészséges ivóvizük, hogy fejleszteni tudják az egészségügyi ellátást, az oktatási rendszerüket, és fejleszteni tudják a közigazgatásukat" - sorolta.

Majd kiemelte, a kormány ezenfelül mintegy 6,5 milliárd forinttal támogatta a keresztény közösségek helyben maradását, valamint évente 1460 afrikai fiatalnak biztosít ösztöndíjat a hazai egyetemeken.

A miniszter végül rámutatott, hogy a terrorizmus különösen súlyosan érinti ma a Száhel-övezetet, ezért

a kormány együttműködik az erre készen álló térségbeli országokkal a terrorfenyegetettség,

s ezáltal a migrációs nyomás mérséklése érdekében.

"A fejlesztési és humanitárius központunkat megnyitottuk Csád fővárosában. Segítséget adunk a csádi kormánynak ahhoz, hogy a menekültellátást eredményesen végre tudja hajtani, és készen állunk arra, hogy egy katonai misszióval segítsük a csádi kormány terrorellenes törekvéseinek sikerét" - mondta.