Elképesztő szörnyűségeket élnek át a kárpátaljai magyarok, karácsonykor is

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.30.,  Russian shelling in Pokrovsk city of Ukraine attack,Burn,Burning,Donbas,fire,flame,invasion,rescue action,Rus Horizontal
POKROVSK, UKRAINE - NOVEMBER 30: Firefighters try to extinguish the fire broke out on a destroyed building after a Russian shelling at night, in the center of the Pokrovsk, Ukraine on November 30, 2023. At least three civilians were injured. Marek M. Berezowski / Anadolu (Photo by Marek M. Berezowski / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán nyelvtörvénytől a kegyetlen kényszersorozásokig, az ukrán-magyar kettős állampolgárok magyar útlevelének érvénytelenítésétől a munkácsi turulszobor ledöntéséig: napi szinten kell elképesztő megaláztatásokkal szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak. Karácsonykor sincs ez másképp, a kárpátaljai művészek most sem mehettek haza. A Századvég Kontextus című műsorában a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila, valamint két nagy művésze, Trill Zsolt és Szűcs Nelli hosszan beszélt az ukrán magyarüldözésről. Ukrajnával a nemzeti konzultáció is foglalkozik - ezért is lényeges, hogy minél több ember mondja el a véleményét erről a kérdésről is.
Vágólapra másolva!

Mit művel Ukrajna a magyar kisebbségekkel?

Az orosz-ukrán háború kitörése óta azt hazudja a dollárbaloldali sajtó, hogy a kárpátaljai magyarok javát szolgálná Ukrajna győzelme. Egy szót sem szólnak a kárpátaljai magyarok súlyos üldözéséről, a magyar kisebbség kényszersorozásáról és feláldozásáról Ukrajna háborújában.

Miközben mi, magyarok 1300 magyarországi iskolában és óvodában fogadunk be Ukrajnából menekült gyerekeket és diákokat, addig Ukrajnában 99 magyar általános és középiskolát fenyeget a bezárás veszélye.

Ukrajna szisztematikusan számolja fel a kisebbségi jogokat.

2015 óta jó néhány olyan jogszabály született, amely lépésről lépésre sértette meg és csökkentette az anyanyelvhasználathoz kapcsolódó kisebbségi jogokat. Karácsonykor talán még borzalmasabb ez az állapot.

A ledöntött turulszobor helyére került ukrán címer a munkácsi várban Forrás: Мукачівська міська рада / facebook

1896-ban a magyar állam a honfoglalás ezeréves évfordulóját ünnepelve turulszobrot állított a munkácsi várban. A szobrot kétszer is ledöntötték az ukránok, először 1921-ben, aztán a helyreállított szobrot nemrégiben újra. Ezek a lépések mind Ukrajna ellenségességét mutatják a magyarsággal szemben.

Ukrajna kényszersorozza a kárpátaljai magyar férfiakat Forrás: TV2 Tények

Nem meglepő hát az ismert tények tükrében, hogy a magyarok elsöprő többsége nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, sem a NATO-ba való felvételét.

A Századvég Kontextus című műsorában három kárpátaljai származású művész: a világhírű rendező-főigazgató, Vidnyánszky Attila, valamint a Nemzeti Színház két vezető színésze, Trill Zsolt és Szűcs Nelli is beszélt a magyarüldözésről.

— mutatta be egy érzékletes példával Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a kárpátaljai magyarok erőszakos ukránosítását.

Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház színésznője elmondta, kárpátaljai magyarként egy éve nem járt beregszászi otthonában, és ha a határra gondol, félelmet érez.

Trill Zsolt, a Kárpátaljáról származó nagy színész is sokat beszélt a külhoni magyar embereket Ukrajnában ért drámai sérelmeiről.

Trill Zsolt szerint a kárpátaljai magyarok helyzete a háború után akár minden eddiginél is rosszabbra fordulhat.

A Nemzeti Színház színésze még azt sem tartja kizártnak, hogy az ukrán politikai vezetés kényszeríteni fogja a kárpátaljai magyar férfiakat, hogy kvázi-rabszolgaként segédkezzenek Ukrajna újjáépítésében.