Bayer Zsolt: Az emberek normálisak, a politikusok idióták

BAYER Zsolt
Budapest, 2022. március 10. Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája beszédet mond, mielőtt átvette a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat a Városliget Caféban 2022. március 10-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Nemrégiben ért véget egy 21 országot felölelő nagy kutatás, amelyben egyebek mellett részt vett az Oxfordi Egyetem is. És ahol arról kérdezték az embereket, hogy miképpen látják a XXI. század elején a világ geopolitikai helyzetét.
Vágólapra másolva!

A kutatásból sok egyéb mellett a következő dolgok derültek ki: az emberek döntő többsége már nem két szemben álló tömbnek látja a világot, ezzel szemben azt szeretnék, az a vágyuk, az óhajuk, hogy minden ország a saját érdekei mentén kössön mindenkivel legkülönbözőbb megállapodásokat, elsősorban gazdasági téren. Így például az emberek döntő többsége azt vallja, hogy a saját hazájának igenis együtt kell működnie gazdasági kérdésekben Kínával, és az emberek döntő többsége azt szeretné, hogy ha Kína jelen lenne a saját hazájának gazdaságában.

Bayer Zsolt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Aztán az emberek döntő többsége azt gondolja, Oroszország meg fogja nyerni a háborút. Miképpen azt is gondolják ezzel összefüggésben, hogy nem lehet várni arra, hogy Ukrajna majd visszafoglalja az oroszok által elfoglalt területeit, hanem azonnali tűzszünetre és békekötésre van szükség. Mindezzel szemben ma a nyugati mainstream politika kétpólusú világban gondolkodik, és azt próbálja elhitetni az emberekkel, hogy például Kínát ki kell zárni a világgazdaságból, a Nyugat nem működhet együtt sem Kínával, sem Oroszországgal, és hogy Ukrajnát gyakorlatilag az idők végezetéig pénzzel, fegyverrel támogatni kell, kerül, amibe kerül.

Magyarul a kutatásból, hogy ha megpróbáljuk a végső következtetéseket levonni, akkor az derül ki, hogy az emberek döntő többsége normális, ezzel szemben a mainstream nyugati politika, a mainstream nyugati politikusok döntő többsége pedig idióta.

És hogyha arra keressük a választ, hogy mi is az a populizmus - ugye elsősorban a magyar miniszterelnökre aggatják rá a jelzőt -, akkor a válasz ebből a kutatásból szintén kiderül.

A populista ma az, aki az emberek döntő többségének akaratát, szándékát próbálja megvalósítani. Az a populista ma, aki a normális többséggel van együtt. Már csak egy kérdés maradt hátra: mindez meddig tartható fenn?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!