Egy magyar bor, amiért sorban állnak az emberek

Gere bor
Gere csúcsborok
Vágólapra másolva!
Lassan 25 éve, hogy megjelent a piacon Magyarország azóta ikonikussá vált vörösbora, a Gere Kopár. A villányi Gere Pincészet egyik csúcsbora csak kiemelkedő években készül, és nagy változásokon ment át az elmúlt évjáratok során.
Vágólapra másolva!

A nagy változások mellett újításokat is magával hozott ez a nagy bor brand, például elsők között tette lehetővé rajongóinak – francia mintára – az előjegyzést, azaz hónapokkal azelőtt, hogy forgalomba kerülne, a vásárlók kedvezményes áron, tulajdonképpen anélkül, hogy tudnák, milyen lett az új évjárat, „előfizethetnek" rá.

Éppen most is egy ilyen szakaszban vagyunk: az új, 2020-as évjáratra október 18-ig lehet előjegyezni (min. 12 palackra), a szállítás pedig 2024 márciusában indul.

Kopár vagy Kopar

Nemcsak a Kopar nevű Gere-bor, de úgy általában a villányi Kopár-dűlő is nagy ismertségre tett szert az elmúlt egy-két évtizedben és igazi boros márkává vált.

Magyarország egyik leghíresebb szőlőtermő területe Villány és Nagyharsány között terül el, a Szársomlyó-hegy déli részén.

Felsőbb területén már vékony a talajréteg és fel-felsejlenek a világos, mészköves részek, ezekről kapta a Kopár elnevezést. A dűlő nagy része déli kitettségű, a világosabb talajrészek visszaverik a napfényt, így minden adott ahhoz, hogy az amúgy is az ország legdélebbi, legmelegebb területén a fürtzóna maximális napfényt és meleget kapjon.

Lassan 25 éve, hogy megjelent a piacon Magyarország azóta ikonikussá vált vörösbora, a Gere Kopár. A kép illusztráció! Forrás: Gere

Az eredmény pedig: érett, szép, nagy vörösborok.

A Kopár-dűlőként ismert terület egyébként magyar „dűlőviszonylatban" elég nagy, jó néhány borászatnak van itt szőlője, összesen 63 hektár, és természetesen nem minden része rendelkezik a fent említett tulajdonságokkal – így például a lejjebb, a hegy szoknyája felé eső területek kevésbé értékesek.

Amikor a Gere Kopár elindult hódító útjára, az 1997-es évjárattal, 1999-ben, még inkább a Kopár-dűlő legjobb, legszebb részei adták hozzá a termést. Azóta a helyzet változott: jóval több készül ebből a nagy házasításból, mint az első években és az alapanyag is több felől érkezik a Kopar márkanevű borba.

Gere Kopar: nem ugyanaz, mint régen

25 év arra is hagy időt, hogy a technológia finomodjon, csiszolódjon: egy mai Gere Kopar összehasonlítva a régi idők Gere Kopárjával, könnyedebb, gyümölcsösebb, kevesebb cabernet sauvignon van a házasításban (és több cabernet franc vagy merlot) és kevésbé intenzív a hordózottsága – azaz ahogy minden élelmiszeripari termék, a Gere Kopar is igazodik a fogyasztói trendekhez.

Befektetésnek is megéri?

Az előjegyzésben 12 palack ára 92400 Ft, azaz 7700 Ft egy palack. Összehasonlításként: a most polcon lévő legfrissebb Gere Kopar, a 2019-es ára a pincészet webshopjában 10800 Ft, ennyibe minimum fájni fog a 2020-as is, ha majd jövő tavasszal kapható lesz, azaz közel 30 százalékos kedvezményt kap a türelmes előjegyző.

Hogy megéri-e befektetésnek is megvenni, akár nagyobb mennyiségben, már más kérdés. Hat évvel ezelőtt a 2013-as Gere Kopar előjegyzési ára 69900 Ft volt azaz 5825 Ft egy palack.

Ma már ez az évjárat nem kapható, és a magyar borok másodlagos piaca elég bizonytalan – kérdés, hogy van-e az ilyen értékes régebbi borokra vevő.

Ha van, a 2013-as bor valahol 15000 és 35000 Ft között kelne el. Hosszas keresgéléssel egy román webshopot találtunk, ahol ez az évjárat most is kapható: 1 palack elérhető, 405 lejért, azaz 31500 Ft-ért...