Világháborús bombát találtak egy családi ház padlásán Liptódon

Vágólapra másolva!
Egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak robbanóeszközre az ott lakók. A kertbe vitték a bombát, de az füstölni kezdett. A tűzszerész járőr megállapította, hogy egy második világháborús szovjet ködgránát került elő, instabil állapotban.
Vágólapra másolva!

Liptódon, egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak bombára az ott lakók.

Amikor a robbanóeszközt az épület hátsó kertjébe vitték a bomba füstölni kezdett, ezért homokkal fedték le.

A helyszínre érkező tűzszerész járőr parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús, 122 mm-es szovjet ködgránát került elő, gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban.

Az említett robbanóeszköz típus nagyon ritkán kerül elő, ugyanakkor kiemelten veszélyesnek minősül a köpenyében elhelyezett 4 kilogrammnyi sárgafoszfor miatt.

Az ilyen típusú gránátokat több céllal alkalmazhatták: elsődlegesen az ellenséges katonák elvakítására, emellett pedig – a foszfor égése során keletkező magas hőmérséklet következtében – gyújtófegyverként.

Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred mérnök tisztje elmondta,

a foszforköd fullasztó hatású, emellett rendkívül mérgező is – belélegzése tönkre teheti a vesét, a májat és a bélrendszert.

– foglalta össze a sérült ködgránáttal kapcsolatos további veszélyeket Mészáros százados.

A tűzszerészek egy közeli, robbantásra alkalmas területre szállították a bombát, és biztonságos módon, földalatti robbantással semmisítették meg.