Megkezdték a veszélyes anyagot szállító vonat mentését

2023. július 9., Kétpó, vonatbaleset, tűzveszélyes, anyag,
Kétpó, 2023. július 9. Tehervonat egyik kisiklott kocsija Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpónál 2023. július 9-én. A rendőrség információi szerint a kisiklott hat vagonból ötben fokozottan tűzveszélyes anyagot szállítottak. MTI/Mészáros János
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is beszámolt róla, július 9-én vasárnap 12:15-kor Kétpónál egy tehervonatból kilenc konténerszállító, egyenként 6 tengelyes "iker" pőrekocsi összesen 50 tengellyel kisiklott. A vonat így elzárta mindkét vágányt a forgalom elől. A helyszíni vizsgálat után elkezdték a műszaki mentést, a pálya helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe. Szolnokról a helyszínre érkezett a nagy teherbírású vasúti daru, mellyel a kisiklott kocsikat emelik be.
Vágólapra másolva!

Óriásiak a károk

Az elsődleges vizsgálatok alapján a jobb vágányon egy felsővezetéki tartóoszlop kidőlt és összetört. Emellettmintegy 2 kmilométer hosszban megrongálódott a vasúti pálya, a sínek és a vasbetonaljak használhatatlanná váltak, helyenként új pályát kell építeni.

A bal vágányon sem közlekedhetnek a vonatok, ez a vágány is megrongálódott, vágánygeometriai hibák keletkeztek.

Így zajlik a mentés

Ezek helyreállításán dolgoznak, illetve a másik vágányon lévő kocsik beemelését készítik elő a daru megfelelő letalpalását kialakítva. A vasúti daru poziciójának meváltoztatására is szükség van, a Szajol–Szentes–Hódmezővásárhely–Békéscsaba–Mezőtúr útirányon át fordítják meg a speciális munkagépet.

A tűzoltóság teherautói és rendőrautó a kisiklott tehervonatnál Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpónál 2023. július 9-én Forrás: MTI/Mészáros János

Hétfő reggelig a vonat utolsó siklott kocsiját rakománnyal együtt, a megfelelő műszaki vizsgálat és javítás után visszahelyezték a vágányra. A többi kocsi beemelése a daru új pozíciójából történik majd, illetve a kocsikról a konténereket rakják át a helyszínre küldött vasúti kocsikra.

A rendőrség információi szerint a kisiklott hat vagonból ötben fokozottan tűzveszélyes anyagot szállítottak Forrás: MTI/Mészáros János

A kár több százmillió forintra becsülhető. A helyreállítás a bal vágányon leghamarabb a hét második felében teszi majd lehetővé, hogy egyelőre sebességkorlátozással megindulhasson egy vágányon a forgalom.

Tehervonat egyik kisiklott kocsija Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpónál 2023. július 9-én Forrás: MTI/Mészáros János

A vonatok módosított menetrend szerint, korlátozásokkal, késésekkel közlekednek, egy szakaszon pótlóbuszokkal kell utazni, járatkimaradásokra is számítani kell. A vasúttársaság javasolja az utazóknak, hogy kísérjék figyelemmel a MÁV honlapját, vagy a MÁVINFORM Facebook híreit, folyamatosan frissülnek az oldalak. Az aktuális változások ITT tekinthetők meg.