Elmarasztalták Szombathely szocialista polgármesterét

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Nemény András MSZP
Vágólapra másolva!
Közgyűlési kijelentésével Nemény András, Szombathely polgármestere megsértette az egykori közigazgatási államtitkár, Dankó István jóhírnévhez való személyiségi jogát, ami miatt a szocialista politikus a sértettnek 100 ezer forintot fizethet és a perköltség is őt terheli. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Dankó István, az Országgyűlés alelnökének titkárságvezetője március derekán fordult nyílt levélben Nemény Andráshoz, miután a városvezető a február végi közgyűlési vitában személyét támadta. Szombathely polgármestere a régi városi strand területén tervezett árnyas parkoló ügyében Hende Csabával, a térség országgyűlési képviselőjével történt egyeztetésről számolt be, amikor úgy fogalmazott: „...(Hende Csaba)... hozott egy volt közigazgatási államtitkárt, aki elég kétes hírű volt úgy az anyagok átnézése után, mert láthatóan a hírek szerint saját magának, cégének sikerült egy komoly közbeszerzést intéznie, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt."

A kijelentés miatt Dankó István március derekán három napon belüli bocsánatkérésre szólította fel Nemény Andrást, ám annak a polgármester nem tett eleget.

Ezért az egykori közigazgatási államtitkár személyiségi jogi pert indított a szocialista politikus ellen, amit dr. Dankó István első fokon, nem jogerősen megnyert. A Szombathelyi Törvényszék július 14-ei ítéletében kimondta: „... az alperes (Nemény András – a szerk.) azzal, hogy a Szombathely MJV 2022. február 24-ei közgyűlésén azt a valótlant tényt híresztelte, hogy a felperes saját magának, cégének egy komoly közbeszerzést intézett, amikor a Honvédelmi Minisztériumnál volt, megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát."

Nemény Andrással Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Elégedett vagyok az ítélettel - mondta el megkeresésünkre dr. Dankó István, aki hozzátette: a polgármester kijelentése azért is valótlan volt, mert soha nem volt cége, és most sincs a tulajdonában semmilyen cég. A közigazgatási szakember szerint politikai okok vezették a polgármestert, amikor vele kapcsolatosan a negatív kijelentését tette, hiszen Czeglédy Csaba (akkor országgyűlésiképviselő-jelölt) és a polgármester által aláírt szándéknyilatkozatról fejtette ki jogi álláspontját, az szerinte ugyanis törvénysértő volt.

Nemény András a közgyűlési kijelentését arra akarta felhasználni, hogy a jogi álláspontomat megkérdőjelezze, hiteltelenítsen, ezzel pedig a város országgyűlési képviselőjének álláspontját komolytalanná tegye – hangsúlyozta Dankó István.

A polgármestert elmarasztaló, nem jogerős ítélet szerint Nemény András a Dankó Istvánnak járó 100 ezer forint és kamatai mellett a perköltséget és az illetéket is fizetheti. A városvezetőt ezúttal is a Jobbikhoz köthető Kummer Ügyvédi Iroda képviselte a perben. A szocialista politikus az ítélet kézhez vételétől számított 15 napon belül a Győri Ítélőtáblánál fellebbezhet.