Vasárnaptól nem járnak a vonatok a kelebiai vonalon

illusztráció, vonat, utazás, utas,  
 
 Budapest,,Hungary,-,February,28,,2021:,Mav,Hungarian,Railways,Passenger hungarian railways,electric unit,stadler f
Budapest, Hungary - February 28, 2021: MAV Hungarian Railways passenger train with Stadler FLIRT 415 004 multiple unit trainset arrival at Budapest Kelenfold railway train station.
Vágólapra másolva!
A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal több évig tartó átépítésének következő része május 1-jétől kezdődik. Nem fognak járni a vonatok ezen a vonalon, valamint a Keleti pályaudvar és Délegyháza közötti szakaszon sem. Buszok fogják pótolni a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszát, valamint a Délegyháza–Kunszentmiklós és Kelebia közötti térséget is. Dunaharasztiból és Soroksárról megoldást jelenthet a H6-os HÉV.
Vágólapra másolva!

A kelebiai vasútvonalon május 1-jétől a Budapest és Délegyháza közötti, elővárosi szakaszon sem fognak járni a vonatok.

Emiatt az elővárosi térségben is a Volánbusz buszai veszik át a vasút szerepét, ahogyan az február 1-jétől már a Délegyházától délre eső vonalszakasz esetében is történik

– írja közleményében a MÁV.

Május 1-jétől nem járnak a Délegyháza és Kunszentmiklós közötti, valamint a Kecskemét és Kelebia közötti pótlóbuszok, ezek helyett a vasút mentén a meglévő és új helyi buszokon lehet utazni.

Célszerű előre tájékozódni a Volánbusz weboldalán, hogy melyik buszmegálló hol van.

Képünk illusztráció Forrás: shutterstock
  • Délegyházáról Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 40, a Soroksári úton át menőkkel pedig átlagosan kb. 55 perc alatt érhető el. A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek, a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át. Munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15-20 percenként, míg hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként indulnak.
  • Dunaharasztiból az M5-ös autópályán és a Soroksári úton át menő járatok együttes közlekedtetésének köszönhetően Budapest, Népliget a település majdnem egészéről egységesen átlagosan nagyjából 25 perc alatt elérhető.
  • Dunavarsányból Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan 50 perc alatt, taksonyi indulás esetében pedig a gyorsjáratokkal átlagosan mintegy 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan kb. 40 perc alatt érhető el.
  • Kunszentmiklóst érintően a január 31-től bevezetett menetrend kismértékű korrekcióját vezeti be a Volánbusz május 1-jétől.

Az elővárosi szakaszon az buszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget.

Az M3-as metró felújításának jelenlegi szakaszában május 13-ig a metrópótló buszok közvetlen elérése érdekében, a munkanap reggeli időszakban a buszok a Nagyvárad tér érintésével közlekednek.

A járatok többségénél alacsonypadlós, nagy kapacitású, szóló vagy csuklós buszok viszik az embereket annak érdekében, hogy lehetőség szerint valamennyi utas le tudjon ülni.

Az április 30-ig megvett vonatbérleteket el fogják fogadni a buszokon is.