Világháborús bombákat találtak egy munkaterületen Komárom és Ács között

világháboús robbanótesteket találtak Komárom és Ács között
Vágólapra másolva!
Világháborús robbanótesteket találtak a vízvezetékrendszer kialakításán dolgozó munkások a Komárom és Ács közötti erdős területen - közölte a Magyar Honvédséd tűzszerész ezrede Facebook-oldalán pénteken.
Vágólapra másolva!

Azt írták, hogy a több mint 75 éve fel nem robbant robbanóeszközök első példányát egy munkagép kanala hozta felszínre, majd a jelenlévők értesítették a rendőrséget. Ezt követően a tűzszerész alakulat több napon keresztül folytatott műszeres keresést és egymás után emelték ki a különböző állapotú robbanótesteket.

A felszínre hozott világháborús robbanótestek össztömege elérte a 250 kilogrammot.

Végül 23 darab német 7,5 centiméteres páncéltörő tüzérségi gránátot, 4 darab 8,8 centiméteres, ugyancsak német páncéltörő tüzérségi gránátot és hozzávetőlegesen 65 kilogrammnyi robbanótest maradványt szállítottak el a katonák a helyszínről későbbi megsemmisítésre - ismertették.

Az eset kapcsán felhívták a figyelmet, hogy átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt katonai eredetű robbanótestekkel összefüggésben.

- figyelmeztetettek a honvédségi tűzszerészek, kiemelve, hogy a robbanóeszközök 1945 óta még veszélyesebbé is válhattak, mint legyártásuk vagy alkalmazásuk idején voltak.