Minden tizedik gyerek asztmás

Vágólapra másolva!
Jelenleg minden tizedik gyermek asztmás, az előrejelzések szerint azonban egy-két éven belül akár minden negyedik kiskorút érinthet ez a betegség. A szakemberek szerint a betegség kialakulásában elsősorban a környezeti ártalmak és a szociális problémák játszanak szerepet - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A betegség az ország különböző pontjain nagyságrendekkel eltérő arányban fordul elő. Ebből - egy gyermekgyógyászati konferencián elhangzottak szerint - egyértelműen látszik, hogy a rossz életkörülmények, a szociális helyzet és a szokások befolyásolják az asztma kialakulását. A keleti országrészekben - leginkább Borsodban - már a gyerekek komoly hányada érintett, míg Komárom-Esztergom megyében a betegség alig fordul elő - írja a Népszabadság.

Zemplényi János, az Asztmás és Allergiás Gyerekek Magyarországi Egyesületének elnöke szerint a betegség kialakulásában szerepet játszik rossz táplálkozás, a káros adalékanyagok, a környezeti ártalmak. Az elnök közölte: már negyedik éve képtelenek elérni, hogy állami támogatást kapjon a szteroidot nem tartalmazó asztma elleni készítmény, pedig ez az egyetlen gyógyszer, amely súlyos mellékhatások nélkül kezeli a tüneteket.

Linkek az asztmárólhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/009/701/

A lap szerint az asztma a leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, hatása pedig olyan, hogy a gyerekek egy-egy roham idején halálfélelmet élnek át. A serdülőkorral járó változások azonban szerencsére elősegítik, hogy az asztmás gyerek hosszú távon is panaszmentessé váljon. Aok serdülő véli ezért úgy, hogy ha nincs panasz, nem kell a gyógyszer sem. Sajnos azonban a légzésfunkciók ettől még nem biztos, hogy megfelelőek. Ez lehet az oka, hogy Magyarországon évente több serdülő is belehal az asztmás rohamba. A felmérések szerint ráadásul felnőttként, 35-40 éves korban visszatérhetnek a panaszok.