Medián: Kicsit feljött az MSZP

Vágólapra másolva!
A Medián felmérése szerint szeptemberre ismét valamivel szorosabb lett a versenyfutás a Fidesz és az MSZP között, bár a választani tudó „biztos” szavazók körében továbbra is az ellenzéki párt vezet. A poltikusok közül leginkább Szili Katalin házelnök népszerűsége nőtt nagyot, ő a legkedveltebb szocialista politikus.
Vágólapra másolva!

A Medián közvélemény-kutató cég felmérése szerint az augusztusról szeptemberre bekövetkezett elmozdulások jócskán a statisztikai hibahatáron belül maradtak, vagyis alig változott az emberek véleménye az ősz beköszöntével. Ez igaz az SZDSZ-re nézve is, bár lélektanilag nyilván nem mindegy, hogy a párt átlépi-e az 5 százalékos parlamenti küszöböt (mint a múlt hónapban), vagy alatta marad (mint most).

A politikusok népszerűségi listájának élmezőnyében is kevés volt a számottevő változás. Csehák Judit népszerűségének nem tett jót az, hogy lemondott az egészségügyi és szociális miniszteri posztról: 4 százalékpontot veszített, és így beérte őt Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és Lamperth Mónika belügyminiszter is.

László Csaba pénzügyminiszter az év eleje óta 17 százalékpontnyi veszteséget könyvelhetett el. Mostani, 34 pontos indexével azonban még mindig felülmúlja a nem túl közkedvelt pénzügyminiszterek között is negatív rekorder Bokros Lajost, akinél 1995 őszén 9 pontot mutatott ki a Medián. (A maximálisan megszerezhető pontszám 100.) Igaz, mostanában a "csomag" fogalmát nem annyira a pénzügyminiszterhez, hanem magához a miniszterelnökhöz kötik az ellenzéki bírálatok: Medgyessy Péter népszerűsége talán ezért is csökken egyre jobban. - írta a Medián.

Az előző hónaphoz képest legnagyobb pozitív változás viszont Szili Katalinhoz fűződik - a házelnök ezzel a negyedik legkedveltebb politikus, az MSZP-s vezetők közül pedig egyértelműen a legkedveltebb lett.

Szeptemberben nem romlott tovább a kormány megítélése, de megszilárdult a kabinet teljesítményét gyengének vagy nagyon gyengének tartók többsége. Azt, hogy a közhangulat romlása nem állt meg, bizonyítja, hogy továbbra is statisztikailag számottevő mértékben nőtt azok aránya, akik szerint az országban "rossz irányban mennek a dolgok".