Az Országgyűléshez fordul a megölt kisfiú anyja

Vágólapra másolva!
Aláírásgyűjtéssel szeretnék elérni, hogy a családon belüli erőszakot nemzetközi normáknak megfelelő jogszabályokkal állítsák meg. Bár a családok védelmére az ENSZ is felszólította Magyarországot, jogvédők szerint nem történt hatékony, érdemi előrelépés. Ezt alátámasztják az adatok is, mely szerint minden héten belehal egy nő a verésbe, és havonta egy gyermek.
Vágólapra másolva!

A családon belüli erőszak megállításáért aláírásgyűjtésbe kezdett egy nemrég megölt kisfiú családja és jogvédők. A felhívásban azt követelik a kormánytól, hogy a családok védelme érdekében hozzanak a nemzetközi normáknak megfelelő jogszabályokat és intézkedéseket.

A családon belüli erőszak nem magánügy/noilapozo/lelekbuvar/20011107acsaladon.html

A felhívást aláírók szerint a családon belüli rendszeres verés, nemi erőszak és fenyegetőzés ellen idáig semmilyen érdemi, hatékony lépés nem történt, noha erre a magyar államot az ENSZ is határozottan felszólította. Ezt alátámasztják a felmérések is, melyek szerint minden ötödik nőt bántalmaznak családján belül. Minden héten belehal egy nő a verésbe, és havonta egy gyermek.

Az aláírásgyűjtést támogatók kérésükkel elsősorban az Országgyűléshez, a kormányhoz és a Belügyminiszterhez fordulnak. Remélik, foglalkoznak felhívásukkal, bár az formálisan nem felel meg a jogszabályoknak. Ennek ellenére, ha összegyűjtötték a minimálisan szükséges aláírásokat, akkor az Országgyűléshez fordulnak - mondta el az [origo]-nak Morvai Krisztina, az ELTE adjunktusa.

A támogatók a Moszkva téren tudják aláírni az íveket, ezen a héten hétfőn, szerdán és pénteken 17 és 18 óra között.

A kezdeményezés első aláírója egy meggyilkolt 12 éves fiú édesanyja. Anya és gyereke folyamatos bántalmazásáról és halálfélelméről számos hatóság tudott, de semmit sem tettek, hogy megállítsák az agresszív apát.

Az elmúlt hetekben több családon belüli erőszak is történt. Legutóbb egy 48 éves hajdúhadházi férfi egy családi vita után mellkason szúrta 8 éves fiát, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Nagy vihart kavart egy gyilkosság Tótújfalun, ahol egy 14 éves lány - állítása szerint - megölte nevelőapját, mert már elege lett a folyamatos terrorizálásból és szexuális zaklatásból. Az ügyben Takács Albert helyettes ombudsman vizsgálatot indított, hogy kiderüljön: a gyámügyi hivatal és a rendőrség tudott-e a lány családi körülményeiről és tett-e bármiféle lépést. Négy áldozata volt annak az esetnek, amikor egy csákvári matematikatanár megfojtotta két lányát, feleségét, majd öngyilkos lett. Egy eltűnt tárnoki családot több mint fél éve keresnek. Nemrég a rendőrség olyan információkat kapott, hogy a családfőt többen is látták, így gyanítható, hogy a férfinak köze lehet élettársa és hároméves kislánya eltűnéséhez.