Évszázados árvíz pusztít Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Már négyen haltak meg a kelet-ausztráliai árvizekben. Két államban ezrek kényszerültek otthonuk elhagyására. Hétfőn 24 óra leforgása alatt 205 milliméter eső zúdult le Queensland és Új-Dél-Wales állam határán.
Vágólapra másolva!

Négyre emelkedett kedden az ausztráliai árvizek halálos áldozatainak száma, fennakadások keletkeztek a légi és vasúti közlekedésben, valamint a szénbányászatban. Az Oswald trópusi ciklonból visszamaradt alacsony légnyomású rendszer több napon át tartó zivatarokat okozott Queensland állam délkeleti részén. A ciklon középpontja Sydneytől délre éri el az óceánt.

A csapadékmennyiségre jellemző, hogy évtizedes rekordok dőltek meg az utóbbi pár napban. Huszonnégy óra alatt 205 milliméter eső esett január 28-án, Queensland és Új-Dél-Wales állam határán, Old Koreelah-nál az Ausztráliai Meteorológiai Szolgálat (BOM) információi szerint. Ezzel egy 1961-es csapadékrekord dőlt meg, abban az évben 176,8 mm esett február 19-én. (Egy milliméter azt jelzi, hogy annyi liter csapadék hull egy négyzetméternyi felületre.)

Forrás: AFP/Brett Faulkner
Második hete tombolnak a viharok Ausztrália keleti részén - kattintson a fotóra a galériáért!

A négy nap alatt hullott csapadék rekordja a Rous folyó felső folyásánál dőlt meg, ott 1027 milliméter eső esett január 26. és 29. között. A megduzzadt folyók több települést elárasztottak. Az árvíz Bundaberg városában okozta a legnagyobb károkat. Brisbane-től 370 kilométerre északra több mint kétezer házat öntött el az ár, 7500 embert kellett kimenekíteni.

Sokan házuk tetejére menekültek, onnan integetnek a csónakoknak, segítséget kérve. A televízió képeket mutatott emberekről, akiket csörlővel kellett kihúzni az árból. Egy tizennégy helikopterből álló mentőflotta keddre virradóra több mint ezer embert mentett ki Queensland állam különböző településeiről, az akció még folytatódik. A Live Info videója:

Az árvizek negyedik áldozata egy hároméves kisfiú, aki a kórházban halt bele sérüléseibe, miután rádőlt egy fa Brisbane-ben, Ausztrália harmadik legnagyobb városában. A hatóságok arra figyelmeztették a helybelieket, hogy forralják fel a vezetékes vizet, mert működésképtelenné vált a város fő víztisztító telepe az árvíz miatt.

Százhúsz éves árvízrekord dőlt meg a Clarence folyón Grafton városánál. A folyó 8,08 méteren tetőzött kedd délelőtt 11 órakor. Ez volt a legmagasabb vízállás 1839, a rendszeres megfigyelések kezdetet óta. Korábban csak a 19. században volt hasonló árvíz azon a vidéken: 1890-ben 7,9 méteren tetőzött a Clarence - közölte a BOM.

A szakadó eső elöntötte a kelet-ausztráliai szénmezők egy részét is. A queenslandi Bowen-medencében a lehullott csapadék mennyisége elérte a 400 millimétert. A felszíni Middlemount szénbánya védőgátját áttörte az ár, legalább három hétre megbénítva a termelést.

Az Aurizon Holdings Ltd. szállítási cég arra kényszerült, hogy leállítsa szénszállító vasúti szerelvényeit, amelyek a keleti parton fekvő Gladstone kikötőjébe viszik az exportra szánt szenet. Az árvizek ugyanakkor valószínűleg nem befolyásolják majd lényegesen az ausztrál cukornádtermést, amely az eddigi jelentések szerint nem szenvedett nagyobb károkat.