Külön bűncselekmény lesz a bolti dolgozók megtámadása Angliában

Vágólapra másolva!
Külön nevesített bűncselekménnyé válhat a bolti dolgozók elleni támadás Angliában. A dolgozókkal szembeni erőszakos fellépések számának növekedése miatt a londoni kormánynak lépnie kell.
Vágólapra másolva!

Borzalmas állapotok uralkodnak a brit kiskereskedelemben, a bolti dolgozókat egyre nagyobb számban érik verbális és fizikai támadások. 

Az erőszakos incidensek száma a bolti dolgozókkal szemben 50 százalékkal nőtt az elmúlt évben. A munkavállalókat gyakran érik támadások például akkor, amikor tetten érik a boltból lopó tolvajokat.

Ahogy az Origo bemutatta, a rengeteg tolvaj illetve garázda, agresszív módon viselkedő támadó miatt a brit üzleteknek sok pénzt kell biztonsági megoldásokra költeniük. Például a Co-op nevű vállalat azt közölte, hogy 2023-ban 70 millió font káruk keletkezett a bolti bűncselekménykeből, és az elmúlt években 200 millió fontot költöttek munkavállalóik és boltjaik biztonságának növelésére.

A tarthatatlan helyzet miatt a kiskereskedelmi szövetség korábban javaslatot tett arra, hogy külön bűncselekményi kategóriát jelentsen a bolti dolgozók elleni erőszak. Most úgy tűnik, ez teljesül: a parlament elé kerül a javaslat, amely 

Anglia és Wales területi hatállyal külön nevesített bűncselekményként emelné be a jogszabályok közé a bolti dolgozók elleni támadásokat

 – számol be arról a Retail Gazette.

image

A brit kormány egyúttal ígéretet tett arra, hogy 

négy év alatt 55 millió font ráfordítással arcfelismerő technológiával teszik biztonságosabbá a kiskereskedelmet, mellyel szűrni lehet a bűncselekmények elkövetőit.

Az azonosításra külön mobil megoldást vezetnek be szerte Angliában, hogy a kiskereskedelmi bűnözéstől leginkább sújtott területeken már az utcán felismerhessék a visszaeső bolti tolvajokat, illetve segítsék a rendőrséget a körözött személyek elfogásában.

A brit kiskereskedelmi szövetség vezetője üdvözölte a kormányzati bejelentést, és azt mondta, örülnek annak, hogy "a hárommillió kiskereskedelmi dolgozó segítségkérő hangját végre meghallották."