Kimagasló eredményt ért el tavaly az MBH Bank

Vágólapra másolva!
Kiemelkedő pénzügyi eredményekkel zárta a 2023-as évet az MBH Bank: korrigált adózás előtti teljes átfogó eredménye 345,3 milliárd forint lett, amely 118,8 százalékkal magasabb a 2022-es eredményeknél. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett gyorsjelentés alapján az MBH Bank korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1 százalékra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója 22,1 százalékra emelkedett az időszak során. A társaság mérlegfőösszege a 2022. év végi értéket közel 500 milliárd forinttal meghaladva, mintegy 11 107 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport már meglévő, több szegmensben piacvezető pozícióját az év során tovább erősítette sikeres akvizíciók révén, amelyek mind ügyfél-, mind betét- és hitelállomány tekintetében további növekedést hoztak.
Vágólapra másolva!

Tovább erősödő tőkepozíció és jövedelemtermelő képesség

Szilárd pénzügyi eredményt mutatott fel az MBH Bank Nyrt. 2023-ban, melynek során a hármas bankfúzió sikeres zárása mellett a társaság megerősítette piaci pozícióit, és az organikus növekedéssel párhuzamosan, sikeres akvizíciók révén tovább növelte ügyfél-, betét- és hitelállományát. A pénzintézet több mint 118%-kal (közel 190 milliárd forinttal) tudta növelni a korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményét, amely így 345,3 milliárd forintra emelkedett. A bank mérlegfőösszege több mint 4,6%-os éves növekedéssel 11 107,0 milliárd forintot ért el, amelyet a betétállomány, a bruttó hitelállomány és az értékpapírállomány negyedéves bővülése is támogatott.

„A tavalyi év meghatározó volt az MBH Bank számára, hiszen sikeresen lezártuk a hazai banktörténet legnagyobb fúzióját és bevezettük új, egységes márkánkat a piacra. A fúziós folyamattal együtt – és a külső kihívások ellenére is – kiemelkedő pénzügyi eredményeket értünk el, melyekért ezúton is köszönjük ügyfeleink belénk vetett, töretlen bizalmát. Ezek a kimagasló eredmények biztos hátteret jelentenek a további erősödéshez és piaci részesedéseink további növeléséhez” – mondta el dr. Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója az eredmények kapcsán.

Az MBH Bank jövedelmezősége kimagasló: korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1% volt, a tőkemegfelelési mutató pedig 22,1%-ra emelkedett, ami jelentősen meghaladja a szabályozói minimumelvárást, így stabil tőkepuffert biztosít a további növekedéshez.

MHB Bank
Az MBH Bank korrigált adózás előtti eredménye 345,3 milliárd forint lett, amely 118,8%-kal magasabb a 2022-es eredményeknél 
Fotó: Vajda János / MTI

„Az MBH Bank kiemelkedő jövedelmezőséget ért el 2023-ban és a fúzió alatt is növelte állományait, illetve stabilan tartotta piacrészeit. Az erős bevételtermelő képesség szigorú költséggazdálkodással párosult, így költséghatékonyságunk javult az időszakban. A csoport tőke- és likviditáshelyzete szilárd és tovább erősödött a 2022-es szintekhez képest, amely lehetővé tette a további növekedést akvizíciók mentén” – emelte ki Krizsanovich Péter, az MBH Bank Stratégiáért és pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Az MBH Csoport működési költsége 280,6 milliárd forintot tett ki 2023-ban, ezzel éves összehasonlításban a működési költségek infláció alatt növekedtek. Továbbá a fenti eredmények alapján az MBH Bank az év során összesen 72,4 milliárd forint értékben fizetett bankadót és extraprofit adót.

Növekvő ügyfél betét- és hitelállományok

Az MBH Bank hitelezési tevékenysége a 2023-as egészét tekintve stabil maradt, mérsékelt emelkedés mellett. A bruttó hitelállomány 5 171 milliárd forintra nőtt, ezen belül a lakossági hitelállomány 1 741 milliárd forintot tett ki az év végén, ami 1,3%-os bővülés a harmadik negyedévhez képest. A vállalati hitelállomány éves szinten 5,6%-os növekedéssel
2841 milliárd forintot tett ki, míg a lízing állomány 7,1%-os éves növekedéssel 560 milliárd forintra nőtt.

MBH Bank
A bankcsoport már meglévő, több szegmensben piacvezető pozícióját az év során tovább erősítette sikeres akvizíciók révén
Fotó:  MBH Bank 

Az ügyfélbetét-állomány összességében csaknem 6%-kal nőtt az év során, így év végén 6 957 milliárd forintot ért el. A növekedés elsősorban a vállalati ügyfelek betéteinek köszönhető, melyek állománya a bázisidőszakhoz képest 14,2%-kal, összesen 3 990 milliárd forintra bővült. A lakossági betétállomány a harmadik negyedévet 7,5%-kal haladta meg, így 2 648 milliárd forintra emelkedett az év végén.

A tavalyi évben emellett a portfólió minősége is tovább javult, a nemteljesítő hitelek aránya 3,4%-ra csökkent az időszak végére a 2022. év végi 4,5%-os szintről.

Aktív akvizíciós tevékenység, szintlépés az operációban

2023-ban az organikus növekedésen túlmutatóan az MBH Bank nagy hangsúlyt fektetett az akvizíciós növekedésre is, melynek eredményeként a társasághoz került a Duna Takarék Bank, valamint megkezdődött a Fundamenta Lakáskassza többségi tulajdonrészének megvásárlása is. Az akvizíció révén közel 500 ezer új ügyféllel, 573 milliárd forint hitel- és 664 milliárd forint betétállománnyal gyarapodik a pénzintézet. Kiemelendő továbbá, hogy a társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre. Az MBH Bank megkülönböztetett figyelmet fordít arra, hogy a korábbi tagbankok által összegyűlt tudást minél hatékonyabban hasznosítsa, ennek szellemében indította el a tavalyi évben az MBH Befektetési Bankot, mely a csoport tagjaként, mégis külön entitásba szervezve szolgálja ki az ügyfelek befektetési igényeit.