Kiderült, melyik nap nem szabad halat rendelni az éttermekben

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának egykori élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a hétfő a legrosszabb nap arra, hogy étteremben együnk halat, van bármilyen olyan ételt, amelyben akár kis mennyiségben is van hal.
Vágólapra másolva!

Dr. Darin Detwiler, aki korábban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalnál is dolgozott, azt állította, hogy nagyobb eséllyel kapunk ételmérgezést, ha hétfői napokon rendelünk halas főételt, mintha ezt bármelyik másik napon tennénk. Szerinte ez nagyban függ attól is, hogy mennyire friss a hal, tehát, hogy mikor szállították ki az étterembe, és mennyi ideig volt a hűtőben. 

Jégen utaznak a kifogott halak a keszthelyi kikötőig...
A kép csak illusztráció
Fotó: Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Azért nagyobb a megbetegedés kockázata, ha hétfőn rendelünk halat, mert a halpiacok hétvégén jellemzően nincsenek nyitva. Ez azt jelenti, hogy a hal, amit megenni tervezünk, már legalább három napja hűtőben volt, ezáltal pedig bizonyos kémiai folyamatokon már keresztülment, és talán még romlani is kezdett. 

Az orvos szerint a romlott halak magas hisztaminszintet is tartalmazhatnak, ami az immunrendszer által kibocsátott vegyi anyag. Ez pedig az élelmiszer-eredetű betegséghez, a szkombroid mérgezéshez vezethet, ami allergiaszerű reakciókat, többek között kiütést, izzadást, hasmenést, fejfájást és hányást okozhat. 

Forrás: Daily Star