Ez a milliárdos örökös ötven embert keres ahhoz, hogy jó helyre kerüljön a pénze

Marlene Engelhorn
Millionaire heiress Marlene Engelhorn presents her initiative " Good Advice for Redistribution" during a press conference on January 9, 2024 in Vienna, Austria. - 20240109_PD1889 (Photo by ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Vágólapra másolva!
A 31 éves Marlene Engelhorn 27 millió dollárt (kilencmilliárd forintot) akar elajándékozni az örökségéből. Felmenője, Friedrich Engelhorn alapította a Badeni anilin- és szódagyárat (BASF), a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalatát. Az örökösnő most 50 idegent toboroz, hogy segítsenek neki a pénzt szétosztani Ausztriában méltó célokra. Engelhorn azt is szeretné, ha megadóztatnák az örökségét, mivel az örökösödési adó újrabevezetése mellett kampányol már évek óta. 
Vágólapra másolva!

A Badeni Anilin- és Szóda Gyár egy német vegyipari cég, amit 1865. április 6-án alapítottak Mannheimben. Székhelye Ludwigshafenben található. A cégnek 170 országban 122.000 munkatársa van 150 termelő telephelyen. A vevőkapcsolatok 200 országra terjednek ki. 2009-ben a vállalatcsoport összárbevétele meghaladta az 50 milliárd eurót. Forgalma alapján a BASF a világ legnagyobb vegyipari vállalata. Magyarországon három telephelye működik. A céget 1865-ben alapította a badeni Mannheimben Friedrich Engelhorn, aki lámpagyújtó volt a városban. A tevékenység melléktermékét, a kátrányt Engelhorn festékek gyártására használta, majd később egyéb a festékgyártáshoz szükséges vegyi anyagokat is elkezdett gyártani, mint a szódabikarbóna és egyes savak. Az anilin angliai feltalálása 1856-ban lehetővé tette a szintetikus festékek gyártását, és a BASF Heinrich Caro felvételével egy angol festékipari veteránt is megnyert az ügynek. 1901-re a BASF termékeinek körülbelül 80 százaléka volt festék.

Marlene Engelhorn létrehozott egy polgári csoportot abból a célból, hogy méltóképpen eloszthassa örökségének egy részét. Nagyanyja, Traudl Engelhorn-Vechiatto 2022 szeptemberében bekövetkező halálakor 4,2 milliárd dollárt hagyott rá.

Az örökösnő 10.000 meghívót küldött ki a véletlenszerűen kiválasztott 16 év feletti osztrák állampolgároknak, hogy vegyenek részt az Újraelosztás Jó Tanácsában - számolt be a Daily Mail.

A 31 éves, Bécsben élő Marlene Engelhorn azt szeretné, ha ez az 50 osztrák ember döntene arról, hogyan osszanak szét 27 millió dollárt az örökségéből. Azok, akik részt kívánnak venni Engelhorn kezdeményezésében online vagy telefonon regisztrálhatnak, de fontos feltétel, hogy a jelentkezők 16 évnél idősebb osztrák állampolgárok legyenek. Az 50 kiválasztott résztvevőből és 15 póttagból álló csoport Salzburgban fog majd ülésezni hétvégente március és június között, kikérve a tudományos és civil társadalmi szervezetek véleményét is. A résztvevők 1300 dollárt (450 000 forintot) kapnak majd minden hétvégén gyermekfelügyeletre és az utazási költségekre. Ha nem tudnak "széles körben támogatott" döntést hozni arról, hogy mihez kezdjenek a pénzzel, akkor az visszakerül az örökösnőhöz.

Marlene Engelhorn milliárdos örökösnő Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

Engelhorn fontosnak tartja, hogy az örökölt vagyont, aminek megszerzéséért semmit sem tett, vizsgálják át, adóztassák meg, majd osszák szét az osztrák polgártársai között. Egyszer úgy jellemezte örökségét, hogy egyszerűen csak szerencséje volt a "születési lottón". Az örökösnő felemelte szavát amiatt, hogy Ausztriában 2008 óta nincs örökösödési adó, amit igazságtalannak tart. 2022 augusztusában csatlakozott a Millionaires for Humanity nevű amszterdami rendezvényhez, ahol a tehetősek adójának emeléséért kampányolt.

Forrás: Business Insider