Milliárdokat hagyott végrendeletében az őslakosokra a hawaii hercegnő

Vágólapra másolva!
Százmillió dollárt (35 milliárd forintot) hagyott az őslakos kultúrát támogató ügyekre a tavaly 96 évesen meghalt utolsó hawaii hercegnő, Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoa, a hawaii uralkodócsalád leszármazottja.
Vágólapra másolva!

Kawananakoa nem viselte rangját, de királyi vérből származott, ezért mindenki őt tartotta az utolsó hawaii hercegnőnek. A vagyonát dédapjától, James Campbell ír üzletembertől örökölte, akinek cukornádültetvényei voltak, és ő volt Hawaii egyik legnagyobb földesura.

A hercegnő a rá jutó hagyatékot egy vagyonkezelő alapban tartotta és életében számos nemes ügyet támogatott adományaival.

Jelentős pénzadománnyal segítette az őslakosokat és bennszülött diákok számára indított ösztöndíjprogramot.

Szenvedélyével, a versenylótenyésztéssel az évek során több mint tízmillió dollárt keresett, 2018-ban pedig felvételt nyert az American Quarter Horse Hírességek Csarnokába is, amelynek fenntartó szervezete kitüntette őt a "minden idők legsikeresebb női lótenyésztője" címmel.

A halála óta eltelt egy évben komoly harc folyt az örökségéért. A közelmúltban lezárult hagyatéki eljárás dokumentumaiból pedig kiderült, hogy

több tízmillió dollárt hagyott közeli munkatársaira, alkalmazottaira és feleségére, de legkevesebb százmillió dollárt a hawaii őslakosokat támogató ügyekre is szánt.

Naleen Naupaka Andrade, a hawaii őslakos egészségügyi rendszer elnökhelyettese elmondta, hogy hawaii királyi családok által létrehozott vagyonkezelő szervezetek által nyújtott támogatások az oktatás, a szociális jólét, a lakhatás és az egészségügy terén kiegészítik az őslakosok szükségleteinek finanszírozását.

Andrade hozzátette, hogy Kawananakoa hagyatéka az őslakos hawaii kultúra és nyelv számára nyújt támogatást.