72 év után újra lehet alkoholt venni Szaúd-Arábiában

alkohol, szesz, ital,
Strong alcohol drinks, hard liquors, spirits and distillates iset in glasses: cognac, scotch, whiskey and other. Blue background, top view
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia első olyan boltjának megnyitására készülnek Rijádban, amelyben szeszes italok is kaphatók. Alkoholos termékeket mindazonáltal kizárólag nem muszlim diplomaták számára árusítanak szigorú feltételek mellett - jelentette a Reuters hírügynökség a projekt hozzá eljuttatott terveit és dokumentumait ismertetve.
Vágólapra másolva!

A jövőbeli ügyfelek mobilalkalmazás segítségével regisztrálhatnak a vásárláshoz, ahol egy jóváhagyási kódot kapnak a külügyminisztériumtól havi vásárlási kvóták feltüntetésével.

Az üzlet várhatóan már a következő hetekben megnyílik a főváros diplomáciai negyedében.

A szaúdi kormány hivatalosan még nem jelentette be az üzlet létrehozását.

Szaúd-Arábiában jelenleg szigorú törvények tiltják az alkoholfogyasztást, a vétkeseket kitoloncolással, pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel is sújthatják.

Alkoholhoz eddig kizárólag diplomáciai küldeményekkel vagy a feketepiacon lehetett hozzájutni. A héten bevezetett új intézkedésekkel ráadásul korlátozták az alkoholtartalmú árucikkek diplomáciai úton való behozatalát - jelentette be a kormány.

A CNBC cikke kitér rá, hogy az alkoholárusítást 1952-ben tiltották be a sivatagi olajkirályságban. A lap egy névtelenséget kérő, a királyi döntéshozatalra rálátó forrása szerint a tervezett üzlet az első lépés afelé, hogy a nem muszlimok számára az országban később alkoholt értékesítsenek a szállodákban és más árusítóhelyeken.

Képünkön poharakba töltött alkoholos italok (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 5PH/Shutterstock. No use without permission./5Ph

A szaúdi királyságban az elmúlt években több szigorú társadalmi normán is enyhítettek. Mohamed bin Szalmán koronaherceg irányításával néhány éve egymást követik az intézkedések a turizmus és az üzleti élet felé nyitás jegyében. Filmszínház nyílik, igaz, drága lesz a mozijegy, és a nők is a volán mögé ülhetnek.

Az alkoholos termékeket áruló első bolt megnyitása a Vision 2030 nevű programhoz tartozik, amelynek célja a nyitás mellett az ország kőolajtól való kizárólagos függőségének megszüntetése is.

A sivatagi olajkirályság gazdasági és társadalmi átalakítási programjának teljes költségét korábban mintegy 7 ezer milliárd dollárra tették.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!