A 2007-es szint alá csökkent a magánhitelek aránya Romániában

Brassó, Románia
Brassó látképe
Vágólapra másolva!
Ötvenszeres növekedést produkáltak a romániai bankok az elmúlt 25 évben, mégis sereghajtó az ország a pénzügyi közvetítések terén – derül ki a Világgazdaság cikkéből.
Vágólapra másolva!

Évről évre folyamatos gyarapodást könyvelnek el Romániában a pénzintézetek, amelyek eszközállománya az elmúlt negyed évszázad folyamán ötvenszeresére nőtt, immár meghaladva a 700 milliárd lejt (1 lej 77 forint), a gazdaság ugyanakkor csak kilencszeresével bővült – írja a vg.hu.

A Ziarul Financiar bukaresti pénzügyi-gazdasági lap rámutat: miközben az 1998-ban működő 45 romániai pénzintézet eszközei csupán 13 milliárd lejt tettek ki, a 2022-es év végi állapotot tükröző adatok szerint a piacon most meglévő 32 hitelintézet eszközei összesen 701 milliárd lejre rúgtak. Negyedszázada öt nagy pénzintézetnél tömörült az eszközállomány közel háromnegyede, a kétezres években lezajlott privatizáció során a szereplők száma lecsökkent.

Brassó látképe Forrás: Shutterstock/Ecstk22

A banktoplista első öt helyén szereplő pénzintézet teszi ki jelenleg a romániai szektor 60 százalékát. Az OTP Bank egy pozícióval a 10. helyre csúszott vissza a rangsorban, a 19,9 milliárd lejes eszközállománnyal rendelkező magyar pénzintézetet immár megelőzi az az EximBank is.

Miközben a román össztermék (GDP) az elmúlt évtizedben 127 százalékos bővülést produkált, meghaladva az 1.400 milliárd lejt, a hitelezés csupán 60 százalékkal nőtt tavaly,

elérve a 364 milliárd lejt. A magánhitelek aránya a GDP harminc százalékára csökkent, ami a 2007-es szint alatt maradt. Az eszközállomány látványos növekedése ellenére Románia az európai rangsor végén helyezkedik el a pénzügyi közvetítések terén.

A lap cikke szerint az alacsony kamatoknak, a nagy likviditásnak és a makrogazdasági stabilitásnak betudható exponenciális növekedés jellemezte időszak után a romániai bankok alkalmazkodni kénytelenek a gazdaság lelassulása, magas kamatok, számottevő infláció, növekvő deficit uralta helyzethez. A banki eszközök növekedéséhez hozzájáruló hitelezés újraéledése a kamatok és az infláció csökkenése, valamint a reálbérek növekedése után várható, 2023 végén vagy 2024-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!