Szuperkutyákat vetnek be mérgező tűzhangyák ellen

tűzhangya
A vörös tűzhangya feje közelről
Vágólapra másolva!
Japánban különlegesen képzett kutyákat vetnek be a kikötőkben a tűzhangyák ellen. Az invazív hangyafaj ugyanis nagyon agresszív és súlyos károkat okoz.
Vágólapra másolva!

A japán Környezetvédelmi Minisztérium azt tervezi, hogy októbertől különlegesen képzett keresőkutyákat vet be a kikötőkben a tűzhangyák ellen.

A szigetország egyelőre csak teszteli a hangyákat kiszimatoló kutyákat, de ha beválnak, akkor fontolóra veszik a teljes körű bevezetésüket.

Áprilisban a japán kormány az invazív fajok közé sorolta a Dél-Amerikában honos, mérgező és agresszív tűzhangyákat. Egy módosított jogszabály pedig most rendkívüli intézkedéseket ír elő a hangyák által okozott károk miatt.

Japán 47 prefektúrája közül már 18-ban találtak a rendkívül agresszív tűzhangyákból. A tervezett teszt során használt keresőkutya egyébként egy kis beagle, amelyet a Monsters' Agrotech, egy tűzhangyakutatással és -irtással foglalkozó tajvani cégtől szállítanak Japánba. A minisztérium közlése szerint Tajvanon és Ausztráliában már most is használnak tűzhangyákat kiszimatoló kutyákat.

Okinawa prefektúrája egyébként már 2016-ban fontolóra vette a keresőkutyák bevetését, azonban jelenleg a ország egyetlen önkormányzata sem használja őket.

A teszt során azt vizsgálják majd, hogy a kutya talál-e tűzhangyákat egy tokiói kikötői létesítmény konténertárolójában, illetve képes-e különbséget tenni a tűzhangyák és az őshonos hangyák között.

Különlegesen kiképzett beagle-t vetnek be a tűzhangyák ellen (illusztráció) Fotó / Getty Images

Az állat napi négy órán át dolgozik majd. Jelenleg Japán kikötőiben csalikkal igyekeznek védekezni az invazív hangyák ellen.

Forrás: The Japan Times