Új naperőművet épít az MVM Csoport

MVM, MVM Csoport, MVM Group, Magyar Villamos Művek Zrt., logó, illusztráció
Budapest, 2021. június 5. Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított társaságcsoport (MVM Csoport) tevékenységi területe a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű ágazata, a villamosenergia-ipar. A cég jogelődje az 1963-ban létrejött Magyar Villamos Művek Tröszt volt. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 28,7 MWp beépített teljesítményű naperőművet épít Kunmadarason európai uniós támogatással. A beruházás tervezett összköltsége 11,491 milliárd forint, melyhez 4,252 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében - írja a cég közleménye.
Vágólapra másolva!

Az MVM Zöld Generáció Kft. – az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata – jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. Középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfólióját, jelenleg megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében 33 új naperőművet épít az országban KEHOP támogatással.

A KEHOP-5.1.1-17-2021-00009 projekt keretében a társaság egy 28,7 MWp teljesítményű naperőművet létesít Kunmadaras déli részén, a repülőtér területén, ezzel is hozzájárulva Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez.

A fejlesztés célja, hogy a saját erőművi portfólióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya és csökkenjen a villamosenergia szektor fajlagos CO2-kibocsátása.

A beruházás tervezett összköltsége 11,491 milliárd forint, melyet 37 százalékban vissza nem térítendő támogatásból, 63 százalékban saját forrásból finanszíroz az MVM Csoport.

Az MVM Csoport fejlesztésének célja, hogy a saját erőművi portfólióban és ezáltal a hazai energiatermelésen belül növekedjen a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek aránya Forrás: MTI/Branstetter Sándor

A naperőművel a magyar villamosenergia-termelés CO2-kibocsátása csökkenthető, ezzel mind a Nemzeti Energiastratégiában, mind a KEHOP-ban meghatározott célok – a villamosenergia-termelésben decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrások arányának növelése, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése –, továbbá a klímavédelmi célkitűzések eléréshez is jelentősen hozzájárul.

Az erőmű éves átlagban 121.586 GJ villamos energiát tud majd megtermelni, ami közel 15.000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 32.950 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

Az erőmű a tervek szerint 2023 második negyedévében kezdheti meg a kereskedelmi üzemet.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.